Thursday

born to be javanese



walaupon moment ni dah lama tapi belek2 hp terasa nak update pasal budaya turun temurun family hjh zainah & haji md said...kalau balik kampung je ....ajip mesti seronok sebab dekat kampung aku ni..pendalaman jugak la....takde pekan ape semua...betul2 hujung dunia...lori roti nak hantar stok pon pikir 18 kali sebab nak ke dalam tu je makan masa 30 minit...huhuu...lalu jalan kelapa sawit kau tahu jela...sunyiii...silap2 langgar babi...


tapi bila dah sampai...seronok! sebab udara dia lain macam..segar...kalau hujan lagi la sedap...bau tanah tu naik ke atas...ni masa balik kampung haritu sebelum puasa....saje nak kemas2 kebun belakang...tiba2 ajip la ni punya kerja...anak dah tido...dia ajak aku main masak2....


terus la kitorang cari set nak buat bbq ...kebetulan time tu pukul 11...terus decide dengan mak...takyah masak lauk pauk...harini kita makan "NASI AMBENG"...


sekali apa jadi???


api dah naik,,,sekali HUJANNN..hahahhaa menung wehh laki aku...dah berguling aku gelak tengok dia menung ...kecewa bhai muka dia :DD


 kihkih...hujan rintik2..makin lama makin lebat...apa pon tak boleyyy :'DDD





hujan pon dah berhenti...sebelum nak tunggu ayam perap lama sikit..kita main bako bako daging dengan keledek yang baru petik dekat belakang...


tergugat plak iman aku tengok ayam camni di bulan puasa ni..ekekke
 


TADAAAA!! ni la nasi ambeng nya..dimakan beramai ramai dalam satu dulang...nasi ambeng yang wajib pelapik daun pisang, nasi putih, ayam sekoqqqq tengah2 diratah beramai2, sambal ,ade mee goreng dengan serunding , pastu ikan masin bulu ayam....sedappp weyhhhh makan plak beramai2 dekat belakang menghadap kebun yang sejuk sangat...baru lepas hujan..



selagi bedok masih hidup ni seronok balik kampung...bedok akan masak sambal goreng signature dia...pastu koci...pisang goreng dia legend...tepung tu rasa lain sgt...ajip plak suka nasi lemak bedok...kalau balik kampung tu jela dia request..hehhehehe


ok dah byeee! nak sambung tengok movie esok dah last day puasa semua client balik kampung..takde sorang pon nak menjengah masuk kedai..rileks sikit aku harini.....yak yak yeaa! :DDD


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI IN ADVANCE! :)







No comments:

Post a Comment