Thursday

happy 3 months sayang !

assalamualaikum...


bersawang blog ni lama tak menaip..pejam celik this month my baby boy turn 3 month! setakat 3 bulan ni senang sangat jaga rifqi..sampai jiran sebelah rumah (cikyah) cakap macam takde baby sebab tak pernah dengar rifqi melalak...bila hantar kat baby sitter (ciknor) ciknor cakap senang sangat2 jaga rifqi...tak banyak ragam tak nangis2..sampai kata jaga 10 budak macam rifqi pon takpe...sebab tu ciknor sayang rifqi depan mama pon dia gomol rifqi taw...hehehhe senang hati mama dengar :)


harap2 rifqi kalau dah besar nanti jangan cranky okay ? mama dah seronok bawak rifqi pergi rumah saudara or rumah onyang rifqi semua puji rifqi goodboy...mandi tak nangis..siapkan pakai baju diam je..nak tidur pon senang letak je atas tilam no need to tepuk tepuk tahu2 je dah lena sendiri..bila mama tengah makan rifqi lapar takde melalak terus..cuma rengek tu pon kejap2 je sebab rifqi mama nihh penyabar budaknya & paham mama tengah makan,..hihi..so far sekarang rifqi 3 bulan dah 7 kilo..semangat mak aihh..ketul2...sebab rifqi dari babyborn lagi dah minum campur susu badan + susu fm thats why body rifqi cepat grow...bila orang dukung dia punya keras macam dah 5 bulan...padahal baru 3 bulan...hehhee...


masa mengandung rifqi, rifqi nak tahu tak? mama suka minum susu Good day..hari2 minum..sebab tu tulang rifqi strong gilaa..baru 3 bulan otot dekat leher semua strong..tak lembik langsung pegang rifqi..nenek cheras kata rifqi BABY SADO :DD ok mama suka pasang ayat suci tapi paling favourite is surah yusuf dengan yunus...surah yusuf untuk rupa paras menawan..mama tak pernah mengharap pon akan lahirkan baby yang comel sebab sedar mama ni tak chantik (cehh :D) tengok lah ayah awak pon ade je mulut2 jahat cakap tak hensem la gelap la ape la...ade aku kisah?? bila mengandung tak letak harapan pon awak comel..HAHAHHAA!!...tapi awak lahir je putih bersih mata bersinar...semua datang lawat awak masa mama pantang kata gerammm awak comel sangat :')) pada mama rifqi comel sangat...mata rifqi tu paling menambat hati semua orang tau? bolat, besau..hee...surah yunus tu agaknya yang buat mama senang melahirkan awak bila awak dah dalam perut terlalu lama (overdue)...teringat kisah nabi yunus dalam perut ikan nun selama 40 hari kebetulan sangat cukup 40 week awak pon keluar dari perut mama...itu pon lepas tiap masa tiap saat mama tak henti berdoa, memohon, bertaubat kepada tuhan awak sebab mama tahu sangat selama 26 tahun mama hidup kat dunia ni banyak dosa dari kecil biji sawi sampai ke besar maksiat, mulut jangan cakap, semua nya mama sedar sangat..tak henti mama fahami dan baca ni ;-


Di dalam perut ikan Nun, Yunus bertaubat meminta ampun dan pertolongan Allah, ia bertasbih selama 40 hari dengan berkata: “Laa ilaaha illa Anta, Subhanaka, inni kuntu minadzh dzhalimiin (Tiada tuhan melainkan Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah orang yang zalim)” Allah mendengar doa Yunus, dan Memerintahkan ikan nun mendamparkan Yunus di sebuah pantai.


macam kes rifqi, waktu mama baca zikir ni terus 2 jam je mama bertarung nyawa menahan sakit contraction then awak pon terdampar keluar atas katil bersalin disambut nurse HSAS..hiihi..sejam lepastu awak berak..maha suci Allah memberikan peluang mama bersalin awak secara normal sebab kalau ditakdirkan mama tak beranakkan jugak awak lagi sejam tu..comfirm kena czer (operate) ngam ngam je sejam lepas awak lahir...awak terus berakkkkkkkkk ~ huhuhu


perubahan muka muhammad dian rifqi masa baru lahir sampai dah 3 bulan..hehehe..dari tecik molek sampai bambam ha :DD sedap pelukkkk, sedapppp gomol <3






















gambar morning view today....sekarang rifqi dah pandai tidur mengiring...tidur terlentang dah tak cool kata dia...hahahha....muahhhh..geramm!!!


p/s : pipi rifqi dah pluffy soft and sooo pinkyy since mama D stop eating an egg! chicken & seafood..hoohoho rasa nak nangish! but demimu anak...ku korbankan :P bye!








No comments:

Post a Comment