Monday

berpantang 44 hari !


Hellooooo thereee,

arini dah start masuk kerja and of course takde task nak buat..duduk merenung meja kosong .huhuh..nak story pengalaman masa 44 hari pantang baby rifqi..dengan set jamu afiat hijau...masa beli price dia cuma rm90..


-minyak afiat
-akar kayu periuk afiat
-barut afiat
-balm afiat
-jamu afiat
-makjun afiat
-gel mandian serai wangi afiat
-feminin wash afiat
-tali pembentan afiat
-bedak hangat afiat


nak throwback balik schedule masa pantang huhu **yang jaga mak & bedok (nenek) bedok datang dari kampung stay jaga aku selama 2 minggu lepastu bedok balik kampung semula**~


8.00 am - mandi ( mandi dengan air suam yang di campur daun pisang ) pastu guna "gel mandian serai wangi" afiat hijau..suka sangat bau dia sebab sedappp sangat macam aromaterapi gituu..cuma tak best dia tak banyak buih je tapi bau memang okayy...lepastu rendam miss v dengan air suam berisi herba manjakani untuk mengetatkan & kecutkan rahim..dah selesai tu cuci miss v dengan "feminin wash" afiat hijau..ini mmg plg terbaik bau dia , kesegaran dia pon kalah sumber ayu..huhu

8.20 am - lepas selesai mandi, lumur satu badan dengan bancuhan "bedak hangat" afiat hijau...bila sapu rasa hangat badan..memang berpeluh2..pastu sapu pulak "minyak afiat" di tapak kaki dan perut pastu sarung stokin..sarung "barut afiat" dulu then baru pakai bengkung...perut rasa panas and cepat kempis sebab barut afiat tu isi dalam dia lada hitam...lepastu sisir rambut baik2 and sanggul rambut tinggi-tinggi cucuk dengan paku..

8.30 am - sarapan roti dengan air horlick *jamu afiat 2 biji

12.30 pm - makan tengahari lauk orang pantang ! *jamu afiat 2 biji

5.00 pm - minum petang roti dengan air horlick

6.00 pm - mandi sama macam mandi pagi

8.00 pm - makan malam lauk orang pantang ! *jamu afiat 2 biji

11.00 pm - tidur (nama je tidur, kalau dah nama dalam pantang memang takde la lena kena bangun anak nak susu) hahah tidur ayam je kitaa



** dalam banyak benda aku tak suka kat set jamu afiat hijau ni...dia punya rebusan akar kayu...kembang oi tekak..memang aku minum 1 cawan bersulam 1 cawan air oren sunkis..takleh hadam tekak ni dengan rasa dia..

** tak pernah kena bentan sebab pakai "tali pembentan" afiat hijau dekat kaki..tali ni katanya sudah dijampi elak bentan..memang takde bentan walaupon aku jenis bukan 100% ikut pantang larang hehe

** makjun bawang putih start makan harini ! untuk 44 hari selepas pantang.

**balm afiat untuk pusat baby tak pakai sebab pakai klinik punya jeee


btw dua minggu pertama memang makan bilis & lada hitam lepastu selamba dah boleh makan ayam ikan sebab tak gatal..hehehe ape pon pengalaman pantang ni ada best ada tak best...


yang best??? macam RAJA..haha nak pape suruh je orang buatkan sebab rahim kita tak kuat
yang tak best??? macam dalam penjara..makan kena pantang pastu bosan takleh keluar..haha

titipan pengalaman berpantang..esok esok lupa, boleh terjah sini..hihi


p/s : rifqi nak tahu tak...semua puji rifqi budak baik..susah dengar rifqi nangis..mandikan diam..siapkan pakai baju diam..kalau lapa pon cuma rengek manja je..tak terus melalak raung macam kena pukul..hehhehe..lepastu bawak pergi klinik cucuk pon goodboy sangat...tak nangis..anak mama goodboy...semoga terus menjadi anak yang baik buat semua orang okay? muah!







No comments:

Post a Comment