Monday

happy anniversarry 2 years #dillajip :)



selamat ulang tahun ke 2 sayang ~ 
from phuket with love


this second year is special sikit coz unplanned honeymoon WITHOUT kid ofcos freedom 

mula-mula nak bawa lipki then tak jadi haha TBH i had so much fun with you, tq sayang sebab bekerja keras untuk bahagiakan i, paling penting you know well how to appriciate me, you know well how to make me happy, stay with me in my up & down and yeah i nak cakap i always love you and tak jumpa sebab nak unlove you. okey second year honeymoon kitorang dekat bauman residence phuket, kita amik superior room of cos im falling in love with the view ! awwwh *melting* tq for decoration and celan room..lanje gambar gambar kebersaam di phuket with my love one 




























p/s tahun depan payung honeymonn vacay lagi boleh tak? ok byee 



Saturday

Travelog : PHUKET 2018



ASSALAMUALAIKUM ! 


bismillah now mama D nak cerita tentang vacation ke phuket 10-13 march 2018...percutian 4 hari 3 malam yang ohsem! aku pergi dengan ajip, erina, nyut, tacep & azri..semua ni kawan sekolah tau.. terasa cam reunion form 5 plak...kihkih 



orite flight kami pagi jam 6.55am...takde delay...nasib baik...flight from KL to phuket ambil masa SATU JAM.. tidur je la ,,sedar2 dah sampai phuket tau  okey nak cerita how kita survive dekat sana , some of tips yang aku nak share dengan korang yang first time datang phuket, here :-






1) TRANSPORT TO PATONG. ( DAY 1 )

sampai airport phuket....kita akan jumpa terus dengan kaunter2 yang menjalankan servis transportation....pilih jela nak naik taxi / minibus ..perjalanan dari airport ke patong mengambil masa SATU JAM yek.....






kaunter penjualan tiket...taxi/minibus


  mini bus / 180 bath per person


taxi agro meter / 800 bath per trip to patong


yang aku tunjuk ni rate untuk ke patong yea...mostly orang stay hotel dekat patong instead of kamala, karon & kata...

okey pilih je gaiss dua2 pun selesa ! disebabkan kami adalah 4 orang ( aku, ajip, erina, nyut) lagi 2 orang ( tacep azri ) flight dorang pukul 1 tengahari nanti....so kami pilih naik taxi meter 800 bath bahagi 4 orang seorang bayar 200 bath je...selesa sikit beza 20 bath je punn dengan mini bus baik amik taxi iyer dokk ?  btw taxi dorang bukan cikai, toyota kau hado Allahu terasa kerdil dengan negaraku meleis masih saga malu kat orang luar. at least upgrade lah pakai perdana ke , nampak negara meleis kaya sikit 


NEXTTTT,,,


2) MOBILE ( SIMCARD THAILAND) 


 kaunter penjualan simcard thailand


TRUST ME!!...you better go for simcard here terus..sebab pakej dia pon murah jugak...tips nya kalau simcard ni cukup sorang je beli untuk dikongsi 2 atau 3 orang...hotspot jelaaa....macam aku, ajip beli simcard aku hotspot je ke dia..kehkeh...time ni aku amik simcard pakej :


6 GB = 5 HARI = 299 BATH.
this is good enough, masa nak balik ada baki lagi 4 gb walaupun kite dua orang kuat on internet 


INFO PENTING : 

- Masa on the way ke hotel...driver kita akan berhenti dekat satu travel agency ni untuk promot beli pakej pulau dengan dorang,..hmm JANGAN BELI..MAHAL OI!! .kau akan dapat jauhhhh lebih murah kat sekitar patong nanti..bersepah travel agency jual pakej pulau murah2 mohon bersabarrr ok?...dan dia akan promot korang untuk naik teksi yang sama untuk last day nanti time nak balik..YES AMBIK PLEASE ! SENANG last day kat phuket ada orang pickup ke airport ! tapi syaratnye bayar penuh ye...hiks

- macam kes kami haritu pergi naik taxi 800 bath sebab 4 orang je kan..tapi balik 6 orang so dia promot lah naik minibus which is cost 1200...sama je sorang tetap 200 bath...ON !!!



3) HOTEL & WAKTU JAM



Dah sampai kat hotel tahu kah korang bahawa hotel kat phuket hanya boleh check in pukul 12 tengahari saja walaupon korang dah request kat agoda nak checkin awal pukul 10? kahkah memang takkan dapat  for your info...waktu phuket dengan malaysia ...malaysia cepat sejam..misal kata hotel phuket boleh checkin pukul 12...kene tunggu jam kita pukul 1 waktu malaysia ye abru boleh masuk....so sementara nak tunggu tu pergi la tinggalkan luggage dekat reception diorang memang responsible gile untuk jaga luggage kita...and apalagi merayap lahh bawah hotel bayak kedai ~



pengsannn~ cantik sangat tauu hotel kami, view dari bilik tingkat 3 hmm love sangatt~ 
info : BAUMAN RESIDENCE, PATONG PHUKET ( 4 star )


4) MAKANAN ( HALAL )

Kat phuket tak payah risau pasal makan sebab mostly halal tau, jalan je tepi2 boleh nampak banyak restoran halal, even cashier dekat 7 Eleven pon pakai jilbab ya BOLEH CAKAP MELAYU  i wanna cryyy...tak payah susah susah nak speaking sebab dorang cakap dialek kelantan 


antara restoran halal kat phuket yang patut korang cari :

1) kusuma
2) saveena halal food
3) hawa kitchen
4) gadhafi halal food
5) rayaan's oriental halal food
6) cafe makan halal




kalau dah datang kusuma memang rugi kalau tak order signature diorang = SOTONG TELUR MASIN..wehh sedap sumpahh .. ni menu kami masa mula2 sampai makan untuk 4 orang..kangkung belacan, sotong telur masin, beef green curry thai, dan tomyam merah thai, semua air jus buah total 850 bath, so worth it~


dan kitorang banyak makan dekat KUSUMA almost 3 kali repeat sebab dekat sangat dengan hotel lalu jalan belakang je  yang lain-lain tu naik motor baru jumpa ok..hihi




5) TRANSPORT ( DAY 2 - PHUKET)

hari pertama di phuket kami jalan kaki je explore road dia,,,berjalan sekitar patong...serius tak rasa jauh pon sebab dikelilingi banyak kedai2 dan cuci mata ofkos kejap kejap benti nak beli barang 


SEWA MOTOR 250 BATH/ PER DAY. kalau korang pergi dengan member2 naik motor is the best way! seronoknya sebab kita macam freedom sangat...tak terikat dengan driver ( if pakai supir) pastu kita bebas nak pilih pergi mana...kita bebas nak benti tepi beach lepak minum dekat bar..yang bestnya naik motor kita boleh melewati jalan2 yang tak dilewati oleh supir-supir..kihkih

please sewa motor berdekatan hotel sebab senang sangat nak pajak dengan passpord...dalam 6 orang of us passpord azri yang owner motor pegang...haha tak senang duduk dia...tapi memang kita tak boleh buat apa..dorang tetap nak pegang passpord salah seorang dari kitorang tau...


TOLONG...TOLONG pakai helmet sentiasa sebab polis phuket memang suka buat duit tepi dengan cara saman pelancong yang ride motor tak pakai helmet...baik pembonceng baik rider dua2 dia saman... saman 1000 bath ...sila sayangkan duit anda ye 


*INFO : tolong snap gambar motor depan owner sebelum gerak sebab ada kes owner sengaja nak buat duit haram, dia cakap kita calarkan motor dia pastu dia mintak duit ganti rugi padahal kita tak pernah jatuhkan motor dia pun..beware gais!




moto dekat bawah hotel ( rate skuter = 250 bath , moto kuasa tinggi 1000 bath)




rider-rider kental 



hari bujang sedunia...aku tak bonceng ajip walaupun sepatutnye gitu  sebab azri tak konfiden nak bawak moto sebab jalan phuket macam haram berbukit-bukit bahaya gila serious cakap...so ajip bawak azri..tacep bawak nyut...aku bawak erina...tapi ajip selalu jaga-jaga kat belakang risau bini dia terbabas..hello ni dilla laaa budak skuter masa sekolah....hahah lets go ! we ride the world 


you want one bottle or two bottle ? kasik dua! eh sorry gimme two 



lepas dah dapat kunci motor kitorang terus pergi isi minyak...memang banyak tepi jalan jual minyak macamni...satu botol = 40 bath..tapi kalau nak full tank 80 bath

*INFO* = sekitar patong ( hot area ) depa jual minyak 40 bath...area karon, kamala, katha jual 30 bath je hukalohhh nangissss 

sebelum kita ride pergi karon viewpoint please makan dulu dekat sepanjang jalan masjid..kat sini la bersepah ada restoran halal tau...betul2 depan saveena halal food ni ada masjid ok?



ni laa sambal belacan yang sedap tuuu huhuhu sedap diduniaaa


please rasa sambal belacan saveena ni...ya Allah rasa cam nak bawak balik wehh  memang pure ahh belacan kelantan-thai..paduuu pekat ! aku punya total dengan ajip = 190 bath ! iaitu nasi goreng ikan masin, nasi goreng thai, timun belacan, jus tembikai & kopi ais...terbaikk sedapp 



KARON VIEWPOINT









NAHH  Susah nak explain sebab cantekk sangat hihihi..lepas habis lepak dekat karon view point ni kita singgah minum kat AFTER BEACH BAR... berdekatan karon ni jugak..



lepak sambil tengok ocean, lawa sangattt  




kat sini minum mahal tapi sebab haus...redah jela bayar. heh  next port is KOK CHANG SAFARI tengok gajah weyyy...kat phuket sebenarnya banyak elephant santuary so kadang2 tepi jalan pun ada, drop by jelahh dah alang2 dekatt





KOK CHANG SAFARI ( ELEPHANT SANTUARY)



weh kau ke sana sikit, kau sengetkan badan sikit je


camni baru ngam . Lol.



BIG BUDDHA



Nampak kan..dari patong beach (hotel) turun ke bawah (karon view point) kenapa tak lajak turun lagi bawah ke (promthep cape) ?? TAK CUKUP MASA  serius dah petang..kena buat decision nak turun lagi bawah atau surrender naik atas (big buddha) pastu settle big buddha balik ke hotel....

disebabkan takut naik moto malam2 dekat jalan berbukit...kami terpaksa cancel turun ke promthep cape tengok sunset,,awww ruginya  tapi aku akn tolong listkan antara tempat menarik yang korang patut kunjungi yang aku dah terlepas..cehhh



- PHUKET TOWN ( phuket street art ) hmmm
- WAT CHALONG TEMPLE , hmmm
- PROMTHEPCAPE hmm
- PHUKET FANTA SEA hmm
- KATHA NOI BEACH
- RAWAI

BLA3.... banyak lagi cari lah sendiri 






dekat sini maaf memang tak banyak selfie dengan patung ni sebab laki aiii tak kasi hahhaha dia kata nanti dosa tau macam bangga sangat dengan berhala   settle day 2 jalan-jalan naik motor malam tu kita terus beli pakej pulau untuk esok


6) PHI PHI ISLAND  ( DAY 3 - PHUKET)



INFO = kalau nak pergi pulau jangan beli sehari sebelum...esoknya nak pergi pulau jangan malam tu baru nak beli memang tempah malang....nasib kami time tu sangat lah baik...dapat beli pakej pulau pukul 9 mlm sebelum kedai tutup jam 10...esoknya dah terus pergi pulau itu pon jurujual tu call dengan officer tanya pasal kekosongan boat...maklum lah satu speedboat bukan ramai...nasib ada...kalau dia jawab boat full? tak ke nangis weyyy  


pakej pulau ada banyak...

  • similan island
  • james bond island
  • phi phi island


mostly orang nak pergi adalah phi phi island sebab laut dia jernih macam kaca kira port best untuk snorkeling la...james bond island pulak more kepada kayaking, laut dia warna kehijauan..keliling batu..trademark dia yang batu terapung atas laut tu lerr....kalau vacation korang lebih dari seminggu boleh la harini pergi phi phi esoknya pergi james bond pulak...baru puas ! similan island ni MAHAL sebab pulaunya cantik dan agak private...mostly mat saleh je yang pergi sini nak berjemur huhuhu



RAK TALAY TRAVEL THE BEST ! guide by MR B 




pakej phi-phi island ni rata-rata harga dari 1000 bath - 1500 bath je ok? kurang dari angka ni maksud dah kena tipu dengan ulat..kalau lebih pulak.. kesian kau rugi gilaaa kena kencing dengan jurujual  


-kenapa aku cakap RAK TALAY best ? dari A-Z dorang punya service memang tip top worth it dengan price 1400 bath / per person..pukul 7.30 pagi diorang dah pick up dekat hotel bawa ke jety ( got one small room) untuk meeting ringkas..nanti dia cerita la benda yang DO & DONT masa dekat pulau nanti..



- peralatan snorkeling & safety semua RAK TALAY sediakan...bonusnya mereka ada ambil gambar kita semua sepanjang jelajah pulau ni guna gopro dorang secara FREE and dorang upload dekat fb ...so kita amik jela gambar kita kat situ...thats why aku cakap 1400 bath worth it, katanye travel lain takde buat 



okeyy pasal lunch...jangan risau pasal lunch...sebab boat akan berhenti dekat phi phi don...harga pakej dah termasuk makan...dekat sini lah kita makan puas-puas dan ofkos HALAL....



perjalanan dari jetty menuju phi phi island is about 1 hour uolss, kalau jenis cepat pening mabuk laut, masaklah kau haha




monkey island 

first boat bergerak menuju monkey island...dia bagi masa 30 minit main dekat sini...terserah mau mandi mau jalan mau tangkap gambar..mau jadi hantu mau jadi buaya ....dekat sini JANGAN pegang botol air atau makanan...monyet sini ganas buktinya depan mata minah saleh pegang botol mineral pastu nyet nyet ni  kejar dia....pastu cakar peha minah saleh tu maigoddd aku terus cuak gila haha tapi hp dia tak rampas pon..hairan ehh mungkin nyet nyet ni lapar je kot 










next...


snorkeling 
finding nemo! ( discover Loh samah bay & pileh lagoon )




snorkeling 45 minit dia bagi...Peralatan snorkeling semua disediakan pihak RAK TALAY okey cuma kaki itik tu additional charge ( for those yang nak menyelam a.k.a expert only) SERIUS coral dia and hidupan bawah air jauh lagi lawaaa dari sabah 














nextttt



sigh seeing at VIKING CAVE 
kat sini duduk dalam boat je lebih kurang 15-20 minit kot and tengok la puas puas batu tepi-tepi ni chantek sangatt air pon jernih goddd im fallin with this scene  




nextttttttttttttttttt

LUNCH at Phi phi don ( Tonsai bay ) halal food 


dekat sini RAK TALAY bawa kita makan tengahari jam 12.00 secara buffet...dia bagi 45 minit...mendukacitakan bagi pelancong non-muslim sebab catering ni from muslim so they dont provided any beer / alcohol  lepas habis makan kita menuju maya bay, kat sini paling best mandi






nexttttttttttttttttttttttt

Maya Bay - krabi 

i love maya bay sand...air dah cantik satu hal...pastu pasir macam tepung gandum SERIOUS...okeyy masa trip ni..ade baby tau...umur 10 bulan warga germany...rileks je naik speedboat tak nangis pun tak muntah tak pening..stroller pon MR B bawak naik atas boat tolong angkut kulu kilir..huhu so point dia nak cakap,,,baby boleh naik speed boat 

  





budak2 ni gian mandi dekat maya bay sebab air dia cantik gile sumpah cantikk..pastu ada baby shark do do do do tak tipu, serious tapi tak gigit orang 





last porttttttttttt

 KHAI ISLAND 

Okey, ni last port lah RAK TALAY bawak jam pun lewat petang..kat sini minuman mahal  order chocolate ice 200 bath tapi pujuk2 dapat 100 bath..jilake apa 200 bath kalah starbuck oi...


best mandi dekat khai island sebab air laut dia suam kuku yang tak best sebab banyak pijak batu ahahha look around keliling batu weiii










masa untuk balik...tahu lah penat  sampai melentok yeee hahhaa kena menganjing lovey dovey padahal kita semua kawan-kawan je..


BANGLA ROAD - PHUKET NIGHT LIFE ( massage time )







TUK TUK memang famous dekat phuket...untuk jadikan transport utama dari first place to second place to third place is BIG NO NO...sebab? mahal gilaaa....honestly speak kalau datang phuket sekadar nak merasa naik tuk tuk sekali for life time boleh laa ( contoh aku dengan ajip dah penat lepak dengan dorang sampai jam 10pm kat bangla road...they decided to stay lama lagi kat hard rock... we decided to gerakk luuu pape rogerrr  then we naiklah tuk tuk nak balik hotel kena 200 bath ....omaigad perjalanan yang tak sampai 5 minit weiii senangnya buat duit..... 











chocolate pancake = 50 bath



taknak massage dekat luar sebab mostly suruh tunggu 1 / 2 jam sebab even nak foot massage pon satu kali foot massage is take one hour per person....so sampai hotel je...i mean hotel kita duduk ada spa....nasib baik ada package sama macam kat luar....bezanya kat luar foot massage rate 200- 250 bath..kat hotel 350 bath....tapi sebab semalam kita sewa motor dengan owner spa...dapatlah discount...foot massage 250 bath  massage la laki bini sebelah2 sambil mamam pancake indah betul dunia 



tu jelah rasa nak share rasanya pasal phuket trip mac 2018...mungkin next time pergi pun harga dah lain...cepat sangat berubah  untuk vlog phuket trip nanti mama D upload dekat youtube dari day 1 sampai 4....okeyyy byebye !  XOXO