Thursday

rifqi turn 1 next month!



whoahh macam pejam celik je dah setahun usia muhammad dian rifqi bulan depan OMG 
*Scream*

yeah.
rasa macam kejap sangat je masa berlalu, dari rifqi lahir ke dunia, sampai lah dah boleh cam muka mak pak dia, sampai lah dah boleh menggenggam, bergolek sendiri, belajar meniarap, belajar maju ke depan (tapi anak aku gostan)  sampai lah ,mengesot, angkat bontot lalu merangkak, sampai la sekarang merangkak upgrade sikit laju macam lipas pastu mama kene jadi wonder women  sebab kena kejar rifqi yang menonong laju nak ke toilet la, tangga la, dapur la


bile anak dah makin hyper, mama makin RAJIN 

sebab kene,
RAJIN KEJAR
RAJIN KEMAS
RAJIN MENCUCI
RAJIN EVERYTHINGGGG

hidup dengan baby 11 months old penat as fuckkk  aku mulakan rutin pagi dengan masak bekal ajip (sekarang dah jadi kadang2 je sebab ade pembantu a.k.a si budak hyper) so bersilat kat dapur jadi terganggu~ terus kemas beg rifqi and hantar baby sitter awal sebab lepastu aku kena balik rumah, untuk sapu lantai vacuum dan mop, serta lap kabinet2, baru lah boleh mandi and bersiap pergi keje. kalau ade hari aku terlajak bangun makanya incik ajip kemas rumah ekeke


WHATS PLAN?

apa entah plan untuk birthday rifqi bulan depan? dah tentu no birthday event sebab aku dengan ajip takmo membazir muahahhaha  ramai orang eksited konon anak sulung turn 1 amik khemah segala, catering 200 orang makan, amik candy buffet, kek fondant bertingkek tingkek, nak lagi advance hire clown, wallaaaa~ kayaaaa 

lepas bincang dengan ajip  mama lipki just nak beli kek pastu bawak family belah mama lipki dinner dekat uak cafe coz tempat dia cozyyyyyyy and warm i loikee *4 star*  lepastu beli 1 lagi kek celebrate dekat rumah nenek cheras belah ajip pulak sebab semua pakcik makcik lipki belah KL senang turun lagipun due to my fil punye sakit kite potong kat rumah je dengan cousie2 yeayyy.


MAMA MEMANG SEORANG YANG ADIL ! *clap3* 


syok ye kau lipki besar pangkat potong 2 kek, amboi3 amboi3 
CANT WAITTTTTTTTTTT TILL THE DAY 




bubyeee~



Friday

Rifqi journey : say goodbye to eczema forever~



untuk permulaan 2018 ni mama rifqi most happiest person on earth!! sebab lagi sebulan nak menginjak usia rifqi setahun, aku perasan eczema dia dah macam makin hilang, bukan aku je perasan..ramai jugak perasan yang paling best dia dah tak pantang macam selalu,,,pipi rifqi makin peloles day by day  


sekarang rifqi dah boleh makan & buat banyak benda, contohnya 


  1. potato bun 
  2. kentang goreng & mesh potato
  3. nasi putih
  4. nasi putih kuah sup sayur
  5. nasi putih kuah sup kentang + carrot
  6. nasi putih kuah singgang ikan selar
  7. bubur nasi
  8. spagety
  9. biskut cracker
  10. banyak lagi boleh tak tertaip dahh


yang masih belum pass contohnya  


  1. gula-gula
  2. gula,
  3. gula,
  4. gulaaaaaa 




YESS, my dear rifqi still takleh tolerate dengan gula, so aku sampai arini keep loyal dengan susu novalac free glucose, ya Allah cerita pasal susu memang kelakar..masa first2 beli susu rifqi dekat giant (giant & farmasi je ade gula sebab susu ni import from france so stock limited) beli cuma 3 tin bajet untuk sebulan lah,,sekali tak sampai hujung bulan dah habis..pusing satu shah alam setiap giant tapi takde stock last2 pening kepala..pergi satu farmasi ni ambik tender dengan dia ,cehh, setiap bulan dia kena supply aku 5 tin,, every 1hb yea haha..lepastu dah takde masalah pasal susu lagi 

rifqi dah tak risau kalau pakai bedak2 dan lotion..dulu kulit dia anti sangat dengan powder sekarang rifqi wangi af weyyy macam nak makan bau dia,..sukaaaa ..heee  lepastuuu lepastuuu yang best


RIFQI BOLEH MANDI POOL ! 
ok baby eczema memang takleh mandi pool ye sebab klorin tinggi tapi memang terkezut coz mandi pool dekat safira club ok jee tunggu gak skin rash tapi takdeeee  hee suke3~


banyak lagi sebenarnye yang dah boleh , act normal like others baby tapi ape pon semuanya atas kuasa Allah, semoga anak mama & ayah terus menerus sihat dan kuattt  yeahh






yooo brother bulan depan awak dah setahun, wahh cepatnye mase macam semalam baru beranakkan engkau  bulan depan nak sambut awak setahun...dekat mana ye??  fikir luuuu, kang kalo takde budget kite potong kek umah atok jela ea 








Thursday

welcome 2018 goodbye 2017 !!



2017 mencatatkan kisah hidupku tersendiri...finally im become mother!! but 2017 melabuhkan tirai now happy new year, welcome 2018 ! 




yess, so far tahun 2017 adalah tahun yang amat bermakna for me sebab im become mother to dian rifqi! dulu selalu tertanya2 kat diri sendiri agaknya bila lah aku akan lahirkan baby ye (walaupun dalam hati terdetik mampu ke ade zuriat??) sebab kita hanya merancang aje kan, mane tahu mandul...kuikui...tertanya juga nanti dapat baby boy ke baby girl..umur berapa ade anak bla3...terjawab sudahh im become mom at 26 and god give me beautiful son! yeah memang dari zaman sekolah lagi dah verangan nak anak boboy jadi number 1 sebab boleh jadi ketua keluarga bila husband takde *kekonon* pastu boleh lindungi adik-adik dia..cehh verangann sangat tapi alhamdulillah Allah jua memakbulkan doa-doaKU 


rifqi lahir pada bulan february bulan chenta  lepas je rifqi lahir kita suami isteri hilang pekerjaan  ceritanya ajip hilang kerja dia as celcom merchendise tapi sebab apa dia takmau cakap dengan aku ,tak apa lah mungkin sebab aku tengah dalam pantang rifqi jadi dia takmau aku susah hati..yang pasti duit cukup sangat untuk cover kehidupan kami anak beranak sementara dia dapatkan kerja baru..lagipun aku tak kisah dia benti kerja celcom tu sebab gaji celcom bagi tak banyak  nak banding dia kerja technician dulu...aku plak lepas habis pantang rifqi masuk office je terus bergaduh dengan ladyboss, dia macam saje nak cari point pasal drawing aku...aku plak panas hati tak fikir panjang terus letak surat berhenti   ..kawan aku cakap aku lepas habis pantang jangan terlalu stress, sebab aku tanak stress pandang muka hanat ladyboss aku tu lahh sebab tu aku terus benti , macam shial tengok muka dia berapi hati hahahha :pPp then dua2 plak tu tak kerja (time tu dah munasabah diri tanya diri sendiri apa sebenarnya tuhan dah aturkan ye?) kami pandang muka kecik rifqi, alamak ,,amanah Allah ni..mana boleh takde jalan penyelesaian..selama sebulan kami laki bini menganggur (tapi langsung takde pertolongan dari mak ayah / mertua) sebab kami memang ade saving untuk kecemasan macam ni..so life kami time tu macam orang takde masalah, ade je duit tak kusut sangat so parent pon tak dapat hidu kalau ajip tak keje  cuma aku jelah terang2 tak keje jadi suri rumah tangga for sebulan. 

alhamdulillah benarlah perancangan Allah itu mengatasi segalanya, dan benarlah rezeki anak itu ada (ok aku dah start nak taip dengan mata berkaca) sobs..sobs..kisahnye aku sengaja la hantar resume kat company ehem2 ni...aku saje bubuh gaji basic 3k mampus kau lah, kau nak bagi kau bagi lahh kau taknak bagi tak ape aku boleh nego rendah sikit hahah *permainan aku*  sekali macam nak pecah jantung bila boss tu sendiri call cakap dia suka namatey dengan artwork2 aku and dia sanggup je pay macam aku nak siap dia sendiri offer elaun tambahan + comisen ya Allah weyy  macam tak percayaa padahal memang tak expect sebab jauh kot dengan gaji tempat kerja before..tak lama tu ajip plak dapat kerja dekat syarikat gergasi WCT holdings..yang buat highway besar2 tu sebagai surveyor..gaji ofcos lah 2 kali ganda dari celcom pundek tuu..makin rentung laki aku kerja bawah panas ukur jalan..tapi kami tak kisah janji rezeki depan mata berlipat ganda who cares about tone anymore??  tak sampai disitu...tiba2 tempat kerja lama masa jadi technician tu nak pakai orang yang berpengalaman above 5 year yang boleh selenggara machine besar..ajip pon amik as freelance je..memang masyuk tu yang dia outstation 2,3 hari bawa balik ratus2 ringgit tapi kita simpan untuk rifqi sebab ajip kata kita sebenarnye tumpang rezeki anak...2017 pon aku still masak bekal pagi tapi malam dapur off...makan luaq sebab balik keje dah kol 8 


ye benar 2017 bawa sinar untuk kita..dengan adanya rifqi Allah janjikan rezeki anak ..dulu masa 2016 jarang dapat jalan2 sebab time tu baru kahwin..duit banyak pakai  untuk depo rumah sewa lah, penuhkan barang2 dalam rumah la pastu entah la time tu pregnant gaji laki bini kecik je..lebih kepada nak standby keperluan baby je..so tahun 2017 baru lah dapat merasa gaji besar (lepas ada rifqi) jalan jalan ke sana ke mari..some upload some tak upload..upload sebab nak bagi highlight jee sebab risau pulak kalau kita nampak mcm *ada ada* orang nak amik kesempatan plak, kawan2 nak pinjam la tu la ni la, pastu time collect hutang batang hidung tak nampak! so ajip kata kita cool cool je tak semua bahagia seronok kita perlu tayang~ gituw. 



dalam peratusan rumah tangga pulak untuk highlight 2017 ni mengikut diari 80% chill 20% gaduh hahahahhaha  TAK PERNAH gaduh pasal orang ketiga, kantoi perempuan atau sekutu dengannya, TAK PERNAH gaduh pasal duit, tapi gaduh pasal ******* rahsia , biarlah rahsia muahahha, tapi yang pasti biarlah makin menginjak tahun kita akan lebih pandai untuk memahami sesama sendiri dari hari ke hari ye sayang muahh 


sempena 2018 ni aku malas nak buat azam, tahun lepas azam nak kurus tak kurus pon. cehh
biarlah masa menentukan dimana kita dan siapa kita