Tuesday

short vacay : VILLA FAMOSA



holaaaa last weekend kitorang pergi short vacay yang mana ni adalah first time ade rifqi dalam vacay bloodbrothers..heee sebelum ni vacay bloodbrothers hanya ada aku dan ajip..sebab rifqi belum wujud :p so dijadikan cerita hari jumaat malam tido lah dekat cheras sebab pagi sabtu tu nak gerak sama2 dari cheras ke melaka...masa ni tunggu dekat gerai BTR...macam biasa bro janji melayu pukul 9 last last gerak nak dekat tengahari..hahhaa...mama with lipki <3 IN WHITE ... :)




tunggu dalam kereta je sebab kat gerai BTR
dia melompat2 iolss tak tahan xDD

encem tak saya? heee


alhamdulillah sampai juga akhirnya cuma dalam perjalanan tu..singgah ayer keroh melaka ...ajip tanya nak tapau kepci tak? makan dalam kereta?...dengan confidentnyaaa meolsss jawab tanak...tolak bulat2 konon cem kenyang lagi...sekali lepas dah setengah jam jalan ...tetiba perut kriuk kriukkk..haduhmakk...macam menyesal pulak tadi ada orang offer kita tanak..maka mula la muka ni tak dapat controll monyok kelaparan..hahaha...ajip suruh makan roti dulu yang ade beli pagi tadi...memang tak lah ceritanya sebab aku tak pandai nak alas perut makan roti..tapi monyok2 aku pon aku jenis diam tak mengamuk2...ade orang kalo lapar dia ngamuk..aku tak ngamuk..aku diam membisuu.. :DDD habis sang suami dah tengok bini kat belakang diam tertunduk je tahan lapa, kerana sayanggg berhenti jugak di R&R seremban...beratur 40 minit punya ramai...dibelikan jugak kepci..snake plate..ekeke senyum sampai telinga...rifqi tido..dengan lahapnye aku meratah ayam dalam kereta..heee


konvoi 6 bijik kereta :)




my lipki before bathing :)


bawah tu rifqi junior..atas tu rifqi senior...
bila panggil "RIFQI" dua dua pandang hahahha




game untuk malam "RAMEN CHALLANGE" :D


disebabkan villa famosa ni ceruk ke dalam..susah nak keluar so kita pakat collect duit untuk makan sekali...masa sampai dah petang pukul 2..semua dah makan kat R&R so kita terus standby arang untuk bbq malam...

esok punya breakfast : nasi goreng, cekodok & balance bbq malam tadi

tengahari : checkout~ 



Lipki memang manja dengan ayah dia...cuma ayah dia sedih tak dapat bawak rifqi mandi kolam sama2 dia pasal rifqi eczema..skin dia sensetif dengan klorin tinggi :))


sebelum checkout kita snap snap duluuu~ gegadis that day..
me dilajip, ika (akoy), pika (kucai), sikecik una (deyachoper), bie (lan), shila (afiq) & deya (choper)


Lepas dah check out kita singgah jalan-jalan dekat melaka premium outlet ( freeport outlet melaka ) and ofkosss rambang mata sebab sales kaw2 ...terima kasih encik asben sebab belanja ittew beli new cloths ..mihmih...mesti nak repeat lagi lepasni hee...





umor je tua perangai budak2 :DDD





lepas habis shopping dekat melaka premium outlet..macam tak lengkap kalau tak pergi jonker walk...yessszaa memang jammed terox la cerita diaa...sampai terpaksa parking dekat basement dataran pahlawan megamall tu..no choice...but nasib menyebelahi..turun2 je banyak parking hehhee cuma time kita nak balik tu berbondol2 kereta nak dapatkan parking haha..


sempat je mama lipki nihhh :p





datang jonker walk sebab nak makan cendol viral..
cendol durian ice cream..walauweii~
makan dah tak pandang kiri kanan dah :DD



short vacay sudah habis..lets back to work!

dari kiri, akoy iqi choper deya una bie lan awe manja apex afiq 
shila aza pulau jep ajip lipki me pika ika
bawah : acu lipki si ayob apen & kucaii

OK NEXT TRIP? ehhh :P
kbai





My son first admitted :( #asthmaattack


admitted from 5/8/2017-7/8/2017



so harini mama awak free nak update blog pasal kenangan first time awak admitted ward sebab asthma attack...ok time tu pukul 6 petang, ajip call aku suruh balik sekarang gak..heh padahal aku habis kerja pukul 8..tanya apa hal..katanye my rifqi dah semput teruk...amboii macam pelesit lah drive balik rumah like 10 minit je....sampai rumah tengok2 rifqi dah cungap2..wehhh memang aku takleh fikir apa.. aku marah la dekat ajip kenapa nak tunggu aku bagai kalau dah macam nyawa ikan je aku nengoknya...patutnye bawak je pergi hospital takyah tunggu aku..


seriously masa tu rasa nak nangis sangat..sebab semua orang nampak dia macam cungap biasa..tapi kat mata aku nampak cam dah hujung2 nyawa...sebab semua orang dalam rumah tu belom pernah rasa macam mana asthma attack ni..dalam rumah aku sorang je asthma..jadi aku tahu RASA dia camne..rasa macam nak cepat amik gas cannot wait..rasa macam nak terbang pergi hospital..dalam kereta baru ajip betul2 cuak when it come to rifqi cant breath lagi..cungap2 dia dah kritikal sangat sampai dia macam nak collapse gitu..dalam hati aku doa je minta tuhan sambung lagi nafas dia..sebab perjalanan hospital shah alam dari rumah tak lama sangat ade la dalam 15 minit...macam nak pengsan dia weyy aku tepuk2 pipi dia supaya bangun and sedar..dalam keadaan dada dia berombak kencang camtu ( sesak nafas )  aku seolah takut nak biar dia tidur,..dia tak nangis..tapi dia lemah macam nak tidur..sejak dari tu aku cakap betul2 depan ajip..anytime if dia start sesak nafas/ semput takyah tunggu aku..terus pergi dulu take a nab..aku boleh menyusul kemudian sebab letak nyawa anak first baru lah benda lain yea....



ni pic masa rifqi mula2 kene masuk dekat jabatan kecemasan dan trauma hospital shah alam..btw sini ada dua zon..zon kritikal dan zon non kritikal...tak sangka lak rifqi kena masuk zon merah ( kritikal ) sebelum ni kalau semput sikit2 dia masuk dekat zon non kritikal...kasi gas 3 kali je...terus okey & dapat balik dah...ini doktor check dada dia terlampau ketat..terpaksa minta kebenaran nak admitted ward ...hadoii duduk wad yang mama paling tak best sebab peratusan nak discharge cepat tu agak tipis :p...bermalam laaa kite dekat ward ye rifqi..

sampai2 je zon merah ini first time rifqi kena amik darah masuk air ( antibiotik ) kat tangan..alahai sedih hati tengok takyah cakap la kan? ajip? lagi lahh..dia macam nak pandang doktor cari urat tak jumpa2 pon dah sedihhh...tak sampai hati lunyai tangan anak aku kau cucuk2 banyak kali tak jumpa urat ! eeee




selama dari pukul 7pm- 12pm lepak kat katil zon kritikal je..pukul 12.00 tengah malam baru dapat masuk wad...wad ade satu kosong...btw rifqi masuk wad kanak2 ..jabatan pediatrik...kanak2...dengan tak makan langsung tak de selera dah jadi nya ..hilang lapar mama...layan2 dulu rifqi main pukul 1 pagi baru la tido sama2...hai lah sayang kau nii








DAY 1 ADMITTED (sunday 6/8/2017)

ok..malam tadi dah pekena satu malam..siang ni pukul 8 dah bangunkan rifqi bawa pergi mandi..susukan dan dia tidur je...tiub yang dekat hidung rifqi tu oksigen..dia bergantung pada oksigen untuk bernafas sementara..takleh tanggal ni...nanti misi marah...day 1 keadaan rifqi just weak..rifqi banyak tidur je sebab kesan ubat kot dalam badan dia? bangun2 pon senyum jeee main sekejap tidur balik... time ni masuk gas every 4 hour ye...disebabkan condition dia weak doktor pakar check pukul 10 pagi kata takleh balik..tido satu malam lagi..btw hospital ni sejukkkk, nasib ayah rifqi bijak orangnya dia packingkan baju untuk rifqi semua baju tido tak kira siang atau malam..hahahha..



DAY 2 ADMITTED (isnin 7/8/2017)


selamat pagi morning broo :)))
ok dah cukup dapat 2 malam...mama bisik kat rifqi plishhh buat2 ceria nanti kita dapat balik...hahaha doktor pakar pon datang macam biasa pukul 10 pagi check...alhamdulillah rifqi dah beransur pulih..gas dikurangkan dari 4 jam sekali kepada 6 jam sekali..oksigen tanak pakai pon takpe dah...weee...seronok ye rifqi semua datang lawat awak...cikjah ( nannyjah awak) satu family datang dari klang semata nak tengok awak tauu..geram je tengok awak macam tak sakit..ceria melompat2..haduuuu~ pukul 4 petang dapat discharge dah..hehehe happy mama dengan ayah awak :p


PUNCANYA !


aku memang geram betul dengan orang tak paham bahasa pasal rokok ni..ok masa kenduri aqiqah rifqi tu memang aku busy sikit lah dengan ramai tetamu pastu nak tolong apa yang patut..jadi pakcik aku ni pegang lah rifqi duduk satu family bawah khemah kan...yang aku tak faham ni..atuk aku ni boleh pulak dia duduk depan rifqi selamba badak petik lighter bakar rokok dengan langsung macam takde OTAK pergi hembus asap rokok depan rifqi ARE U NUTS?? aku dari jauh nampak lah...ntah rifqi dah bape banyak sedut asapnye aku tak tahu la..aku datang amik rifqi dari pakcik aku...adoiiii...1st things..if dah tahu ade baby merokok la jauh2....2nd if tak dapat nak tegur jangan merokok depan baby at least bawak anak jauh dari situ...adeyhhh....okeyy lepas je kejadian itu la rifqi start dengan batuk2 kecil...lama2 dia melarat jadi batuk keras...akhirnye asthma attack..sebab masa dekat zon kritikal first doktor tanya aku "dia ade kene asap rokok ke?" aku mcm haru biru nak jawab..tu yang aku terus teringat kes hembus asap rokok tu..and ku ingat sampai bile2..huhuhuh...even ajip pon aku desak dia pelan pelan stop rokok if sayangkan anak...boleh merokok tapi make sure basuh tangan..then gap kan masa untuk pegang anak sebab badan dia melekat bau rokok....


SINCE THAT CASE..aku jadi serammmm tengok orang yang nak merokok area rifqi..even ayah aku merokok pon ayah aku pandai tau..dia pegi keluar rumah if cucu ade kat dalam...padahal tu rumah dia tapi dia yang keluar :DD ajip plak never ever merokok dalam rumah ...lepas makan je merokok kat luar rumah ekeke...my rules...lepasni rifqi be strong kayy jangan admit admit lagi tau? mama bosan kat sepital tu je :DDD byeee



His first meal !





 happy 6 month bambam mama !!




so bila dah 6 bulan...adalah masa yang aku tunggu sangat2...sebab? MY LIPKI CAN EAT !! *clap3*
seriously sebelum rifqi 6 bulan lagi aku dah google macam2 resipi nak buat puree..i love to feed baby! memang aku sukaaaa...anak buah aku atau sepupu kecik2 semua aku sumbat tau...hehhehe...tapi.....tu lah kan apa yang kita nak selalunye tak kan dapat..............


apakan daya semua cita cita tu terpaksa tolak tepi lepas rifqi comfirmed ada eczema & ofcoz dia terbatas dari segala jenis makanan..terpaksa jadi picky person...so, first step aku bagi untuk rifqi...was potato!! kentang lenyek tu aku sumbat dia..guess what? he PUKE! hahahhaa sebab tak biasa kottt...saje je bagi potato sebab time tu rumah takde buah


"ape ni mama? rasa cikedddd" 


"uweekkkk WTH is thissss"

then aku try lah bagi makan puree buah kann sebab buah ni first puree kan dalam jadual pemakanan baby 6 month....aku sumbat buah! apple then honeydew...tu pon SEBELUM aku dapat tahu yang dia sebenarnye alergi...!! mygoddd flare lah cerita dia..aku terkejut sebab badan dia naik bintik2 merah obvious sangat sejam lepas makan buah





aku terus stop bagi and dari situ aku nekad ye..."NO FRUIT AT ALL" dont give my son any kind of fruit or i gonna kick your damn ass :DD after that aku cuba bagi makan puree brokoli acah acah nak tiru yusuf iskandar..ekeke...sekali what happen? muka rifqi :DD



"mama can you please stop feed me this fckin brocoli? its taste bad"
HAHAHHAHA muka diaaa, muka tak sedap, muka terpaksa.

so far this brocoli pon rifqi tak boleh sebab lepas makan vege badan dia tak naik merah tapi tempat eczema dia tu berair...i think dia langsung tak boleh any fruits or vege...so apa je dia boleh?




BERAS SAHAJA !! beras tu pon tak leh mix dengan any kind of fruit or vege...plain rice...if mix with milk dia still ok so far...susu pon dia stop pakai lembu ..pakai soya je...like kesiannya kauuu lipki but what can i do right? janji kau boleh makan sudah la..then sejak dari tu aku terus buat amaran keras kepada mak and baby sitter rifqi..jangan sumbat dia pape selian dari beras..which mean makanan berasas gandum like roti pon jangan kasi..wahhh..memang tak syok...tapi kalau itu je dia boleh hadam, apa nak kata, terima saja laaaaaa




Thursday

my son aqiqah day ~



hujung2 raya haritu telah berlangsungnya satu majlis aqiqah & cukur jambul rifqi yang kita sekali kan dengan sepupu dia noah harris (anak along) anak buahku di rumah ayah..memang sengaja kita buat time raya supaya senang kita sekalikan dengan open house alang2 raya belum habis kan...nahh ittew belanja gambar majlis aqiqah & open house that day...

 bunga telur untuk orang marhaban





 kuih muih orang sponser uolss





mee kari & laksa



main course ... nasi minyak , gulai kambing, 
ayam masak merah & jelatah





special aqiqah , kambing golek 2 ekoqqqq.
siang bakar satu, malam bakar satu..lagi dua ekoqq kita buat gulai
4 ekor total~








ni lawak..hahahha aduhaii...lipki lipki...
kau pusing2 kepala sampai susah org marhaban nak gunting jambul...
:DDD





nenek lipki pun tak ketinggalan :)


rifqi tengah demam time ni so dia stop semua ubat thats why
eczema dia flare up *with untie syirin from brunei* :) 



DONE aqiqah =

muhammad dian rifqi
Noah Harris

lega la atuknya dua cucunda lelaki dah selamat di aqiqah kan...so tahun ni atuk nenek happy sebab setahun terus dapat dua cucu lelaki...menjadi kan total 3 cucu setakat 3 tahun ni..hehehe

ok byee....