Thursday

born to be javanese



walaupon moment ni dah lama tapi belek2 hp terasa nak update pasal budaya turun temurun family hjh zainah & haji md said...kalau balik kampung je ....ajip mesti seronok sebab dekat kampung aku ni..pendalaman jugak la....takde pekan ape semua...betul2 hujung dunia...lori roti nak hantar stok pon pikir 18 kali sebab nak ke dalam tu je makan masa 30 minit...huhuu...lalu jalan kelapa sawit kau tahu jela...sunyiii...silap2 langgar babi...


tapi bila dah sampai...seronok! sebab udara dia lain macam..segar...kalau hujan lagi la sedap...bau tanah tu naik ke atas...ni masa balik kampung haritu sebelum puasa....saje nak kemas2 kebun belakang...tiba2 ajip la ni punya kerja...anak dah tido...dia ajak aku main masak2....


terus la kitorang cari set nak buat bbq ...kebetulan time tu pukul 11...terus decide dengan mak...takyah masak lauk pauk...harini kita makan "NASI AMBENG"...


sekali apa jadi???


api dah naik,,,sekali HUJANNN..hahahhaa menung wehh laki aku...dah berguling aku gelak tengok dia menung ...kecewa bhai muka dia :DD


 kihkih...hujan rintik2..makin lama makin lebat...apa pon tak boleyyy :'DDD





hujan pon dah berhenti...sebelum nak tunggu ayam perap lama sikit..kita main bako bako daging dengan keledek yang baru petik dekat belakang...


tergugat plak iman aku tengok ayam camni di bulan puasa ni..ekekke
 


TADAAAA!! ni la nasi ambeng nya..dimakan beramai ramai dalam satu dulang...nasi ambeng yang wajib pelapik daun pisang, nasi putih, ayam sekoqqqq tengah2 diratah beramai2, sambal ,ade mee goreng dengan serunding , pastu ikan masin bulu ayam....sedappp weyhhhh makan plak beramai2 dekat belakang menghadap kebun yang sejuk sangat...baru lepas hujan..



selagi bedok masih hidup ni seronok balik kampung...bedok akan masak sambal goreng signature dia...pastu koci...pisang goreng dia legend...tepung tu rasa lain sgt...ajip plak suka nasi lemak bedok...kalau balik kampung tu jela dia request..hehhehehe


ok dah byeee! nak sambung tengok movie esok dah last day puasa semua client balik kampung..takde sorang pon nak menjengah masuk kedai..rileks sikit aku harini.....yak yak yeaa! :DDD


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI IN ADVANCE! :)







Rifqi journey : eczema part 1


salam all....harini nak cerita pasal eczema rifqi...ape eczema tu? Semua orang tahu laaa eczema is sejenis penyakit kulit yang menyerang bayi seawal 2 bulan dan biasanya berlanjutan sehingga 6 tahun...tapi ade juga pesakit eczema mengalami nya sehingga ke usia dewasa bergantung kepada imunnya...


hampir semua orang tahu penyebab eczema ni biasa dikaitkan dengan soya..yessss...aku mengaku masa pregnant rifqi total 4,5 kotak besar soya drinho aku telan weiii...time tu bukan sebab nak dapat baby putih ke apa..memang tak terlintas langsung...sebab aku sedar aku ni tanned a.k.a sawo matang nak dapat baby putih memang tak la !! kau tengok je bapak dia..lagi lah mendung awan kelabu..haha...aku memang dah set dalam otak aku gelap ke ape ke aku tak kisah janji cukup sifat..hahah....waktu tu memang tekak suka nak minum soya je manjang...dari kecik lagi pon aku suka sangat soya no wonder la masa pregnant soya tu ibarat keperluan dah pada aku...umum jugak tahu eczema ni berpunca dari ibu yang ade asthma...fine...menambahkan lagi risiko rifqi terkena eczema bila aku hantu soya + aku ada lelah/ asthma..huhuhuhuhu


mula-mula masa dia berusia sebulan memang tak jangka dia akan kena eczema sampai la nak masuk 2 bulan...mula timbul ruam2 kecik dekat muka dia..time ni semua pikir just ruam susu...macam biase buat bodow..yela mana nk tahu dia lama2 jadi besaqqq a.k.a ringworm...



rifqi lahir putih gebu gebasss <3

masa 2 bulan...dah start naik ruam ....

lepastu start pertengahan usia 2 bulan nak menginjak naik 3 bulan.... dah nampak dah macam tak kena je...ade spot merah merah dekat seluruh muka termasuk dahi walaupon mild2 je tapi nampak.....waktu ni mama masih bodoh tak alert langsung yang eczema rifqi ade kena mengena dengan "candida"...candida tu apa..nanti cerita...Selamba belasah je makan tak pantang langsung...ayam, telur, udang paling win seafood lah...pelahap lala satu mangkuk tu...lastly apa jadi??

 ITCHY ! memang teruk...merah2 sampai tebal camni...ni dah sampai tahap kena marah dengan mak...mak tanya kenapa anak kau jadi macam ni...aku dah blur..tak tahu nak jawab apa..sebab everything went so fasttt ! rifqi dah start menggaru2 muka...terpaksa bedung dia time tidur nak elak dia garu sampai luka..nasib baik rifqi seorang yang suka dibedung..dia rasa warm je macam kena hug...huhu...Time ni la aku sepakat dengan ajip nak refer ke hospital...lepas pergi hospital shah alam doktor just bagi krim eczema je....klinik kerajaan memang camtu ..pape semua dia bagi krim sapu sahaja,,...

krim steroid 
okeyy masa start pakai krim steroid ni rifqi dah 3 months...memang serius cakap...kulit baby jadi flawless sangat..terbukti berkesan...hilang semua bekas2 eczema rifqi...buktinya dekat gambar bawah ni...nilai lah sendiri berbeza dengan gambar atas...


kulit rifqi jadi bersih and pluffy gitu..dah takde merah dah takde gatal...mula2 mama dengan ayah fikir rifqi dah bebas dari eczema...sampai la satu tahap dimana semuanya terbongkar...kita bawak rifqi keluar jalan2 and ade satu situasi tu kita nak pergi ke parking kereta kena redah panas sikit...tak lama pon setakat 5 minit....guess what? skin rifiqi terbakarrrrr...dia jadi merah macam pakai blusher...siap nangis lagi waktu tu cepat2 masuk kereta pasang aircond no 3 ...bila diteliti balik...sentuh skin dia rasa panas...skin dia jadi nipis dan pedih...nipis sebab apa? sebab kesan buruk STEROID ! goshh...bila aku balik rumah buka laptop dan buat study sikit pasal eczema....baru aku tahu beza pakai krim steroid dengan krim organic.....




Sooo...bila kita stop pakaikan rifqi krim sterois sebab kesian banyak kesan buruk dari yang baik...kita try guna moogoo....moogo ni beli kat wellness...one set....kenapa moogoo? sebab moogoo is natural.organic punya produk...ramai suggest moogoo sebab moogoo antara no.1 eczema cure yang agak priceyyy sikit then baru la bawah2 dia ade buds, sebamed, cethapil etc...mesti lah kau nak yang terbaik untuk anak kau kan...




dapat 4 barang dalam ni....siap ada step step dia untuk kemudahan uols..

1) milk bodywash - 1st sekali mandi dengan ni, then dah lap kering sapu (ISB)
2)  irritable skin balm (ISB) - lepas apply biarkan dia mengering 5 minit...lepastu
3) soothing cream - sapu yang ni pulak
4) udder cream - sapu pada bila2 masa terluang untuk elak kulit baby kering.

Lepas consume moogoo untuk 2 hari pertama ...sekali lagi mama & ayah rifqi diuji....part ni mama paling kena tabah sekali....terjadi la proses "TSW" yang paling aku takut..."TSW" atau singkatan bagi nama  Topical Steroid Withdrawal.... Proses membuang steroid dari kulit...membuang sel mati pada kulit...masa ni, skin rifqi terus daripada flawless berubah jadi crack habis...kulit pecah2 bak angg,,,siap macam nk nampak dalam lagi..ni bile kena air...mesti pedih..tapi rifqi rileks gile..pasal dia suka air..huhuu (mujur lepas satu part : mandi) lepas dah mandi..dah lap kering2 dia keluar air bisa gatal dari liang2 muka dia even kaki dia pon...time ni memang dia marah la bila mama ikat tangan dia tak kasi garuk..i feel u sayang....tahu mmg gatal kan..tapi tu la proses yang semua parent kena hadap bila kita dah biasa sapu krim steroid kat baby pastu nak bertukar ke organic pulak..memang akan terjadi "TSW" ni...sabar banyak2 jela untuk seminggu dua proses tu berlaku...


 masih mampu tersenyum riang my handsome boy.....

 ringworm jadi besaq....dan kesian dia nak garu kaki tangan tak sampai..huaaa

Geram je aku...rasa nak garu...if sentuh pipi dia mesti rasa basah...basah tu is air gatal dia...
tengok pon dah tahu merenyam sangat.....tapi tu la...rifqi bila dapat susu...dia lupa gatal dia sekejap..huhuhu....ni keradangan tengah merah memekat....




Ni muka rifqi masa dah consume moogoo hari ke tiga...ruam keradangan yang tebal gilaaa tu beransur nipis sikit..warna dari merah pekat pon beransur ke pink pink sikit....kalau 3 hari lepas sampai naik ke mata dan kening...sekarang kat mata kening hilang....dia spot kat pipi je...quite good do far...menunjukkan perubahan sikit la...walau pon sikit aiii tetap happy....ni baru 3 hari...kita try sampai semua set ni habis ye....huhu...bila anak eczema ni automatik ilmu didada terus ditopup2 sebanyak mungkin....dari aku tak tahu apa itu eczema..aku jadi tahu...tsw, candida, flare up, ringworm..semua nya simpan kat otak ni...jadi parent kepada baby eczema bukan mudah ye...melibatkan emosi, kawalan disiplin pemakanan, wang ringgit, masa ....semuanya la..mungkin aku & ajip insan terpilih untuk melalui semua proses ni...huhu...


Next post aku akan talk pasal "candida" yang aku nak fight sampai habis walaupon aku sendiri kena berkorban...wuhuu...jenuh la tengah melalui proses fight candida ni..sebab baru aku tahu candida ni memamg relate sangat2 dengan eczema...lepas raya pulak aku akan bawak rifqi pergi specialist DEMC untuk buat alergi test....sekarang nak raya tak dan nak pergi specialist...duit banyak nak pakai ke raya...muahahha..lepas raya kita on ye...hihi...daaa~










Tuesday

iftar night at ben's independent grocer, glo damansara with bloodbrothers.



ALHAMDULILLAH syukur masih dipanjangkan usia dapat merasa ramadhan kalini...bersama anak dan suami tercinta..semoga umur terus panjang untuk menikmati ramadhan yang seterusnya..kelmarin we berbuka dekat kedai ray (kawan ajip yang jadi chef kat situ) so far kedai cantik, overall okeyy la worth price....



macam tahun2 sudah iftar dengan bloodbrothers (kawan ajip) macam jadi perkara wajib tiap tahun..so if makan (iftar) dekat sini kitorang makan style set terus...1 meja panjang 8 pax gitu...takde masa nak order ala carte bagai..if tengok dari gambar ni...told ya for me quiet worth it lah if you pay rm50/pax...then makanan yang terhidang cukup3 sedapppppp...ittew belanja gambar dins malam tu..porak peranda sikit gambar biase lah iolsss ade baby kat sebelah, segalanya kena pantas...ekeke







for me, nak bagi review sikit pasal makanan ni,,here we go,,

1) kuih muih standard for buka puasa eg : tepung pelita, keria. *nasib baik kuih sedappp*

2) ayam panggang, di roasted dengan cukup sempurna. tender gila okayy
sampai terpercik juicy2 dia time hiris..makan panas2 sumpah sedappp

3) kambing grill yang ini memang superbb serius cakap wei lembut sangat, pon sama juicy
served with kiwi sauce..haha knp kiwi? sebab aku rasa macam kiwi la tapi dia manisss.

4) mesh potatoes memang banyak la satu mangkuk besar tu dia bagi..rasa?susu.. sedappp

5) potato grill , dia macam wedges jugak tapi dia grill

6) signature super large pizza, dapat 2 jenis...sesuai la 4 pax kann, satu macam lasagne sikit rasa dia because of beef paperoni..satu lagi i guess macam tuna , entah la tak ingat tapi dia colour white..dia punya pizza paste rasa macam dominos punya top secret sauce tapi yang iniii lagi dapppp la, for me

7) nasi *nasi dia i dont know what kind of nasi ok, dia macam nasi minyak tau tapi
 bukan nasi minyak, yang penting mmg sedap la aku tambah 2 kali kauu* Giteww.

8) salad with 3 choice...sebab dalam satu plate tu ade 3 salad pelbagai which is mushroom salad,
corn salad and vege salads. *bab salads laki kau mmg hantu*

9) air ice lemon tea less sugar *aku suka less sugar sebab boleh rasa pure dia punya lemon,
sangat2 refreshing ok*



sekian sahaja review aku pasal makanan dia, nahh ittew tepek moment2 malam tu,,seronok dapat jumpa my girls , eventho ni semua kawan ajip tapi dorang punya gf,tunang,bini memang close..we are close with each other sebab jenis suka bsepah borak komen dekat fb hihi so bila gather tu yang riuh..thats why,...cuma malam tu ade deya, ika, bie, aku, nurul & scha je..ramai takde yang seingat aku takde malam tu...eqa, aleeza, pu3, ma, shiomi, mya, nuwol, noris, nina, ameng..ramai je tak disebut..



deya, ika, bie, me, nurul & scha


 with deya mak 2 orang anak...becok wehh time makan
sebab kena handle 2 askar haha!

 si una dah besar...adik dia pon nama rifqi jugak ! hee


rifqi jumpa kawan baru..dah macam upin ipin dua2 botakk..hahaha
met rayqal isyraf..beza sebulan je :)




ni masa rifqi dah tewas dalam kesejukan aircond...( time ni eczema rifqi tengah On, nasib tempat sejuk, so dia behave sgt) *my son cannot kena panas** T_T







so if tahun pertama join iftar that time gf kepada ajip..second year iftar sebagai wife ajip....third year iftar (this year) as mother to rifqi..hehehe..tu family photo aku yang tak berapa nak family sangat sebab rifqi meloncat loncat...hazabbb bapak rifqi nak handle oii ...hahha...ni baru separuh je bloodbrothers, if tahun sudah lagiii ramai...next time dapat berbuka dekat pullman kan bagus..EHH, ehh , ehhh :p kBaiii~



Thursday

happy 3 months sayang ! #dillajipjr

assalamualaikum...


bersawang blog ni lama tak menaip..pejam celik this month my baby boy turn 3 month! setakat 3 bulan ni senang sangat jaga rifqi..sampai jiran sebelah rumah (cikyah) cakap macam takde baby sebab tak pernah dengar rifqi melalak...bila hantar kat baby sitter (ciknor) ciknor cakap senang sangat2 jaga rifqi...tak banyak ragam tak nangis2..sampai kata jaga 10 budak macam rifqi pon takpe...sebab tu ciknor sayang rifqi depan mama pon dia gomol rifqi taw...hehehhe senang hati mama dengar :)


harap2 rifqi kalau dah besar nanti jangan cranky okay ? mama dah seronok bawak rifqi pergi rumah saudara or rumah onyang rifqi semua puji rifqi goodboy...mandi tak nangis..siapkan pakai baju diam je..nak tidur pon senang letak je atas tilam no need to tepuk tepuk tahu2 je dah lena sendiri..bila mama tengah makan rifqi lapar takde melalak terus..cuma rengek tu pon kejap2 je sebab rifqi mama nihh penyabar budaknya & paham mama tengah makan,..hihi..so far sekarang rifqi 3 bulan dah 7 kilo..semangat mak aihh..ketul2...sebab rifqi dari babyborn lagi dah minum campur susu badan + susu fm thats why body rifqi cepat grow...bila orang dukung dia punya keras macam dah 5 bulan...padahal baru 3 bulan...hehhee...


masa mengandung rifqi, rifqi nak tahu tak? mama suka minum susu Good day..hari2 minum..sebab tu tulang rifqi strong gilaa..baru 3 bulan otot dekat leher semua strong..tak lembik langsung pegang rifqi..nenek cheras kata rifqi BABY SADO :DD ok mama suka pasang ayat suci tapi paling favourite is surah yusuf dengan yunus...surah yusuf untuk rupa paras menawan..mama tak pernah mengharap pon akan lahirkan baby yang comel sebab sedar mama ni tak chantik (cehh :D) tengok lah ayah awak pon ade je mulut2 jahat cakap tak hensem la gelap la ape la...ade aku kisah?? bila mengandung tak letak harapan pon awak comel..HAHAHHAA!!...tapi awak lahir je putih bersih mata bersinar...semua datang lawat awak masa mama pantang kata gerammm awak comel sangat :')) pada mama rifqi comel sangat...mata rifqi tu paling menambat hati semua orang tau? bolat, besau..hee...surah yunus tu agaknya yang buat mama senang melahirkan awak bila awak dah dalam perut terlalu lama (overdue)...teringat kisah nabi yunus dalam perut ikan nun selama 40 hari kebetulan sangat cukup 40 week awak pon keluar dari perut mama...itu pon lepas tiap masa tiap saat mama tak henti berdoa, memohon, bertaubat kepada tuhan awak sebab mama tahu sangat selama 26 tahun mama hidup kat dunia ni banyak dosa dari kecil biji sawi sampai ke besar maksiat, mulut jangan cakap, semua nya mama sedar sangat..tak henti mama fahami dan baca ni ;-


Di dalam perut ikan Nun, Yunus bertaubat meminta ampun dan pertolongan Allah, ia bertasbih selama 40 hari dengan berkata: “Laa ilaaha illa Anta, Subhanaka, inni kuntu minadzh dzhalimiin (Tiada tuhan melainkan Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah orang yang zalim)” Allah mendengar doa Yunus, dan Memerintahkan ikan nun mendamparkan Yunus di sebuah pantai.


macam kes rifqi, waktu mama baca zikir ni terus 2 jam je mama bertarung nyawa menahan sakit contraction then awak pon terdampar keluar atas katil bersalin disambut nurse HSAS..hiihi..sejam lepastu awak berak..maha suci Allah memberikan peluang mama bersalin awak secara normal sebab kalau ditakdirkan mama tak beranakkan jugak awak lagi sejam tu..comfirm kena czer (operate) ngam ngam je sejam lepas awak lahir...awak terus berakkkkkkkkk ~ huhuhu


perubahan muka muhammad dian rifqi masa baru lahir sampai dah 3 bulan..hehehe..dari tecik molek sampai bambam ha :DD sedap pelukkkk, sedapppp gomol <3






















gambar morning view today....sekarang rifqi dah pandai tidur mengiring...tidur terlentang dah tak cool kata dia...hahahha....muahhhh..geramm!!!


p/s : pipi rifqi dah pluffy soft and sooo pinkyy since mama D stop eating an egg! chicken & seafood..hoohoho rasa nak nangish! but demimu anak...ku korbankan :P bye!