Monday

berpantang 44 hari ! #dillajipJR


Hellooooo thereee,

arini dah start masuk kerja and of course takde task nak buat..duduk merenung meja kosong .huhuh..nak story pengalaman masa 44 hari pantang baby rifqi..dengan set jamu afiat hijau...masa beli price dia cuma rm90..


-minyak afiat
-akar kayu periuk afiat
-barut afiat
-balm afiat
-jamu afiat
-makjun afiat
-gel mandian serai wangi afiat
-feminin wash afiat
-tali pembentan afiat
-bedak hangat afiat


nak throwback balik schedule masa pantang huhu **yang jaga mak & bedok (nenek) bedok datang dari kampung stay jaga aku selama 2 minggu lepastu bedok balik kampung semula**~


8.00 am - mandi ( mandi dengan air suam yang di campur daun pisang ) pastu guna "gel mandian serai wangi" afiat hijau..suka sangat bau dia sebab sedappp sangat macam aromaterapi gituu..cuma tak best dia tak banyak buih je tapi bau memang okayy...lepastu rendam miss v dengan air suam berisi herba manjakani untuk mengetatkan & kecutkan rahim..dah selesai tu cuci miss v dengan "feminin wash" afiat hijau..ini mmg plg terbaik bau dia , kesegaran dia pon kalah sumber ayu..huhu

8.20 am - lepas selesai mandi, lumur satu badan dengan bancuhan "bedak hangat" afiat hijau...bila sapu rasa hangat badan..memang berpeluh2..pastu sapu pulak "minyak afiat" di tapak kaki dan perut pastu sarung stokin..sarung "barut afiat" dulu then baru pakai bengkung...perut rasa panas and cepat kempis sebab barut afiat tu isi dalam dia lada hitam...lepastu sisir rambut baik2 and sanggul rambut tinggi-tinggi cucuk dengan paku..

8.30 am - sarapan roti dengan air horlick *jamu afiat 2 biji

12.30 pm - makan tengahari lauk orang pantang ! *jamu afiat 2 biji

5.00 pm - minum petang roti dengan air horlick

6.00 pm - mandi sama macam mandi pagi

8.00 pm - makan malam lauk orang pantang ! *jamu afiat 2 biji

11.00 pm - tidur (nama je tidur, kalau dah nama dalam pantang memang takde la lena kena bangun anak nak susu) hahah tidur ayam je kitaa



** dalam banyak benda aku tak suka kat set jamu afiat hijau ni...dia punya rebusan akar kayu...kembang oi tekak..memang aku minum 1 cawan bersulam 1 cawan air oren sunkis..takleh hadam tekak ni dengan rasa dia..

** tak pernah kena bentan sebab pakai "tali pembentan" afiat hijau dekat kaki..tali ni katanya sudah dijampi elak bentan..memang takde bentan walaupon aku jenis bukan 100% ikut pantang larang hehe

** makjun bawang putih start makan harini ! untuk 44 hari selepas pantang.

**balm afiat untuk pusat baby tak pakai sebab pakai klinik punya jeee


btw dua minggu pertama memang makan bilis & lada hitam lepastu selamba dah boleh makan ayam ikan sebab tak gatal..hehehe ape pon pengalaman pantang ni ada best ada tak best...


yang best??? macam RAJA..haha nak pape suruh je orang buatkan sebab rahim kita tak kuat
yang tak best??? macam dalam penjara..makan kena pantang pastu bosan takleh keluar..haha

titipan pengalaman berpantang..esok esok lupa, boleh terjah sini..hihi


p/s : rifqi nak tahu tak...semua puji rifqi budak baik..susah dengar rifqi nangis..mandikan diam..siapkan pakai baju diam..kalau lapa pon cuma rengek manja je..tak terus melalak raung macam kena pukul..hehhehe..lepastu bawak pergi klinik cucuk pon goodboy sangat...tak nangis..anak mama goodboy...semoga terus menjadi anak yang baik buat semua orang okay? muah!







Wednesday

pengalaman bersalin anak sulung #dillajipJR



assalamualaikum...

anak pun dah tidur now mama boleh hadap laptop kejap hapdet blog sebelum hero mama menjerit nak susu...hehehhee...alhamdulillah pada 2 februari 2017 aku dah pun selamat melahirkan putera kesayangan a.k.a pelengkap hidup aku dengan ajip yang kitorang beri nama....muhammad dian rifqi bin mohd razip yang bermaksud cahaya, lemah lembut ; kawan pendamping...pada pukul 10.55pm...malam jumaat :)


disebabkan ini anak pertama so aku plan bersalin dekat hospital shah alam seksyen 7 jela sebab incase kandungan aku mengalami komplikasi contoh tak boleh bersalin normal and terpaksa czer...senang je labour room accept czer case anytime...if dulu aku cakap nak bersalin dekat annur...annur problemnya  tak accept kes czer pulak...huhuhu



due rifqi sepatutnya pada 26 januari 2017 tapi sebab dia degil takmau keluar hari2 mama doa cepat lah keluar tetap dia buat derkkk je dalam perut..huhu...siap dah minum selusuh & akar fatimah still wat derkk,,,haha last-last dah lewat 6 hari doktor pon bagi tarikh serah diri untuk di "induce" pada 1 februari 2017....alahai lemah lutut...malam2 tido pon resah gelisah jeee...dah dapat bayang ramai kata induce ni sakit...sejenis ubat yang dimasukkan kedalam kemaluan wanita untuk menghasilkan rasa sakit bersalin secara paksaan...huhu...ajip selalu suruh aku banyakkan solat berdoa mohon dipermudah...zikir banyak2...dia pon banyak doakan aku dalam solat dia time dia imamkan solat kami..banyak bantu aku lalui end trimester yang mencabar..huhu..selama tempoh lewat 6 hari tu banyak gak aku ikhtiar macam2....antaranya pusing 1 tasik yang panjangnya 3km dekat tasik permaisuri...sambung pulak 2km tasik shah alam...sampai sakit2 pinggang...hahhaha tapi sama je tak turun tanda lendir darah & ketuban...still rifqi takmau keluar~



1 FEBRUARI 2017



Akhirnya pagi 1 februari tu...aku dengan berat hati sengaja lambat2 kan pergi mandi semua...plan nak pergi hospital pagi pukul 8 lajak jadi pukul 2 petang lepas zohor...hehhee....tak boleh blah meratap tepi sofa...nangis oi....ajip gelak je...dia pegang kaki aku....sejuk katanya...haha...gila resah gelisah nervous tak sedia semua bercampur jadi satu...last last dah pukul 2...pergi rumah mak salam cium minta maaf semua...pergi lak office ayah...salam cium minta maaf semua...maka otw lah aku ke hospital dengan mulut yang diam seribu bahasa... :p


lepas settle daftar masuk & buat ujian ctg...kena ikut nurse naik lif ke tingkat 4...for your info tingkat 4 ni namanya aras dewan bersalin...dekat sini la aku duk dengar orang menjerit meraung sakit semua...then dengar suara baby baru dilahirkan..perasaan gemuruh makin kuat la jadinya...dekat sini kena scan 2D and seluk untuk ketahui bukaan servik dah berapa cm....ok lah check still 1cm...warded la satu malam sebab besoknya nak kena induce dah...hurm tido dalam keadaan resahhhhh........resah sebab takut induce in the same time happy sebab mama akan jumpa buah hati mama esoknya :)


ini ditingkat 4..ruang dewan bersalin...
duduk dulu sementara menunggu nurse datang nak bagi baju hospital
sebelum ke wad di tingkat 8 ;)
omeyyy je dot dot taw pink lak tuh..hehehhehe

p/s: ini semua kakak2 yang tengah 'sakit' tunggu jam nak bersalin kejap lagi..
tanya akak depan ni dah berapa cm..dia jawab 4cm...huhu goodluck!


 suasana malam wad kelas 3 hospital seksyen 7 shah alam


suasana pagi wad kelas 3 hospital seksyen 7 shah alam.



sepatutnya nak ambil kelas 2 yang satu bilik ada 4 katil tu tapi full pulak..
kelas 3 pon okay la...katil banyak & selesa jugak :)


2 FEBRUARI 2017


bangun pagi pukul 6 setengah terus solat subuh dan ikut nurse ke tingkat 4 tadi sebab nak cocokkan jarum dekat tangan kiri....buat ctg lagi & check bukaan alhamdulilah berganjak naik 2cm macam semalam 1cm je,,ajip wasap bagitahu ade diruang menunggu bawakkan nasi lemak..atoto sweet je..padahal hospital ada bagi breakfast but tak lalu ...hihi..makan nasi lemak berdua dengan ajip dekat ruang menunggu para suami ...tiba2 tengah makan nurse panggil masuk nak check bukaan lagi...guess what??


5cm!!


oh myyyyyyyyyy.............
macam magic entah tiba-tiba takde sakit takde apa jadi 5cm terussss kauu...ade orang 1cm dah sakit bagai nak gila..aku tup-tup dah 5cm dengan takde sakit apa pelik jugak..hahah siap nurse & doktor pakar pelik kenapa aku tak sakit pon....and dorang ucapkan tahniah sebab tak jadi "induce"..aku punya lega macam nak sujud syukur kat situ... hehhehehee :p


masuk semula ruang menunggu dengan muka berseri-seri...ajip tanya senyum2 apehal gila ke? :p aku jawab aku tak jadi induce....alhamdulillah sambung balik makan nasi lemak tadi...hahhaha...disebabkan katil labour room full...aku tak dibawa masuk ke labour room awal...so sementara tu aku lepak la dengan ajip dekat ruang menunggu dari pagi sampai maghrib..maghrib ajip balik rumah balik untuk amik nasi campur dan kita dinner sesama sebelum kena panggil masuk labour room...



makanan tengahari yang disediakan hospital.. 


makanan dinner hospital aku tak makan..sebab tak sedap..ajip datang bawakkan
nasi campur makan sesama ...japg nak masuk labour room dah..heeeee :)



lepas siap dinner dengan ajip masuk balik sini tunggu
nama dipanggil untuk ke labour room..time ni dah start ramai ok..
sampai kerusi jadi triple park...ikutkan kerusi asal L shape je...




dah standby baring atas katil bersalin ni...fuhh sempat..
haha...hati takyah cakap dia punya berdebar...sakan tengok jam dinding je,..
*jam didinding terus berdetak ahhh*...kakiku juga terus berjalan ahhh...*
*tapi mengapa tak kulepaskan tatapanmu dari diriku..uu..uuu :p


PROSES BERSALIN BERMULA


nasib aku perasan jam ni rosak tulis pukul 5 padahal masuk sini pukul 7...nurse terus tukarkan sebab nanti nak catat jam kelahiran bayi...start pukul 7 datang doktor check bukaan naik dari 5cm jadi 6cm...dorang sembang apa dengan nurse tahu2 je doktor mintak kebenaran untuk induce aku cara drip air dalam tangan dan bagitahu nak pecahkan ketuban aku...katil semua dah full ade orang lain nak beranak pulak...aku pon okay jela aku tak paham sangat...yela anak first kan :p 




mula-mula masuk air boleh cool lagi tak sakit contraction pape kan..mungkin rezeki aku la dipemudahkan takde rasa sakit pape dari 1cm sampai la 6cm...sakit pinggang pon takde apatah lagi sakit senggugut yang ramai katakan tu...fine air tu dah mula menguasai diri aku...shaking gila oi penangan ketuban dah pecah...contraction mula terasa...sakit....sakit yang tak tergambar gila2..nurse dah pesan kalau terasa sakit je sedut gas tahan sakit...msalahnya gas tu tak mampu membantu kau langsung..sakit dia cam senggugut tapi 10 kali ganda...terasa tulang temulang dipatahkan serentak..memang time tu dalam otak tak ingat sesiapa kecuali Allah...Allah..Allah..bibir tak lekang dari baca doa yunus...menggigil gila tahan sakit..ade sesekali terjerit sebab tak dapat menanggung sakit contraction yang mula2 datang cuma 15 minit sekali...tiba-tiba datang serang 5 minit sekali...gigih sempat voicenote dekat ajip kata sakit...dia suruh sabar banyakkan zikir katanya...ok kalini sakit makin kemuncak...dia datang 5 minit sekali pulak...datangnya pakej rasa nak terberak...aku ade ingat nurse pesan kalau terasa nak berak jerit panggil nurse...aku pon jerit panggil "nurse! nurse!" bergegas nurse datang & tengok kepala baby dah kat pintu miss v....hahaha dengan tak sempat panggil doktor...3 nurse terus buka kan kangkang aku luas2...suruh push!



nurse 1 :

"push dilla push!"
"awk boleh buattt"


nurse 2:

"panggil suami dia kemari, dia dah nak bersalin sangat ni"
"push lagi push"


nurse 3 :

"okey korang settle dia dulu ,aku panggil suami dia masuk"


suara yang aku dengar masa moment nak beranak oleh dua orang nurse muda tu just..


"push ! push! okey pandai..awak pandai buat ni..awak bolehh! nk jumpa anak tak? ha pushhhh! ok curi nafas...teran lama2 macam nak berak ok? pushh...push lagi dan lagi....akhirnya...


keluar lah muhammad dian rifqi bin mohd razip tepat jam 10.55pm dengan berat 3.4kg....tanpa suami disisi sebabnya time nurse panggil dia...dia tak sempat datang aku dah selamat semuanya....hahhahaa...penangan induce drip ni bila kita dah nak terberak sangat...harapan suami nak bergegas masuk untuk teman amat nipis...sebab aku tak dapat nak control or tunggu sesiapa lagi...kalau berak boleh jugak kemut kemut tahan kan...tapi ini bila rasa nak berak tu datang je..dia macam paksa seluruh sistem badan aku push time tu jugak !! huhu...last last ajip sampai tengok baby dah siap bungkus..heheheh tekilan jugak dia ...tapi dia kata takpe laa ade hikmah sebab dia tak boleh tengok darah nanti pengsan :p


lepas je muhammad dian rifqi meluncur keluar dan diletakkan atas dada aku...dia punya lega tu hanya tuhan je tahu...sakit tadi hilang macam tu je lepas dapat pegang anak sendiri...hehhee...muhammad dian rifqi keluar bersih sangat..takde darah melekat dekat badan sebab mama start 7 bulan dah start amalkan air kelapa muda...sebab tu nurse cakap air ketuban mama bersih je....



tapi sakitnya hilang 5 minit je..hahhaa...lepas baby keluar...uri kena tarik...uri aku besar ok lagi sekali sakit :p then kena jahit.... tak sangka plak anak first ni dia gunting bawah aku panjang....kena bius untuk jahit 2 lapisan isi dalam....dan yang tak tahan kena jahit hidup-hidup untuk kulit belah luar..hanya mampu berserah je...tapi nurse baik sambil jahit sambil sempat sembang-sembang untuk tarik perhatian aku so tak rasa sangat la walaupon sebenarnya rasa jugak..haha,...lepas siap jahit ingatkan penderitaan habis kat situ je...fine nurse seluk plak 2 jari dia korek segala macam darah yang tertinggal kat dalam...dengan bawah berjahit banyak kena seluk plak dengan jari lagi..dalam plak tu..haihh memang mampu selawat jela & tawakal...hahhahaha




selesai kerja nurse...dia tunjukkan kiblat arah mana ajip nak azankan muhammad dian rifqi...nurse tinggalkan kitorang nak bagi masa untuk privasi kami sekejap termasuk azankan baby and ajip bawak kan nasi & bancuhkan milo untuk aku makan minum sebab tenaga 100% hilang masa bersalin...dia risau aku pitam je...sambil ajip azankan & dukung anak aku makan & minum sikit je takde selera...darah dah banyak tumpah...penat sangat rasa nak tidur jee..





muka fresh baru keluar dari perut mama...
muhammad dian rifqi buah hati mama & ayah :)


Alhamdulillah syukur semuanya aku lalui dengan selamat...cepat...mudah...syukur sangat2 Allah permudahkan urusan aku melahirkan dia...sakit pukul 9....pukul 10.55 dah selamat bersalin...tak sampai 2 jam menanggung sakit :) terima kasih buat semua yang mendoakan...mak ayah, mertua, saudara, kawan-kawan....ramai jugak yang cares bertanya kan wasap tapi slow slow baru dapat reply..hihi...sekarang terasa macam hidup aku dengan ajip lengkap dengan kehadiran muhammad dian rifqi bin mohd razip :) mama & ayah loves you sayang semoga jadi anak yang soleh mendengar kata serta berjaya di dunia dan akhirat......



assalamualaikum...
:)










pengalaman kerja mendewasakan



stress nak mateyyyy sumpah takde mood nak buat drawing langsung sebabnye esok fikir dah cuti..otak dah mindset esok takyah punchkad ! ngeh2...disebabkan dah malas nak hadap muka bos dua orang tu maka dengan rajinnye aku tulis surat rasmi 'maternity leave' selama tempoh 2 bulan a.k.a 60 hari..berkuat kuasa isnin depan ...syiokknyeww! besar pangkat aku kan lagi 4 hari nak cuti panjang baru nak tulis & hantar surat...well not my fault sebab kita mana tahu bila kita nak beranak iye kan?..so if my due on 26 jan tak salah pon mintak awal on 23...



dalam banyak2 tempat kerja yang pernah aku berkhidmat yang ini ni paling celaka lahh rasa aku..kalau nak terobekk balik...memang dari umur 18 sampai now 26...setelah dikaji memang ini..hahhaa..nak rasa menyesal tak boleh la sebab tak semua buruk..ade jugak baiknye dari segi benefit masa workin here...


18 tahun ( sementara tunggu result spm )

kerja dengan syarikat kolaborasi kak nora + ayah.. dekat kitchen kabinet alam budiman sana..tahun 2009 gaji 600 je okay laa zaman tu 600 pon kira mahal jugak untuk budak-budak baru nak up cam aku...huhu...dah la pergi kerja bawak myvi along rileks je yang tuang minyak ayah tiap 3hari sekali sebab dia yang paksa aku kerja dekat kedai dia..padahal member2 aku semua dah pakat nak ajak kerja secret recipe seksyen 18 coz gaji dekat 1000 lebeyy owhh :p so far masa kerja dengan kaknora okay sebab kaknora tengahari suka masak dekat pantry belakang...masak asam pedas...memang layann~ tiap2 hari dia masak asam pedas pon aku hadap...sedapp gilee air tangan dia...alam budiman baru nak naik time ni jadi takde satu restoran pon wujud terpaksa la kaknora masak untuk luncheon~tapi bila dah dapat panggilan sambung study kat poliJB...aku pon benti kerja dengan kaknora..


19 tahun ( praktikal time )


praktikal 6 bulan ni memang sengaja aku amik dekat JB walaupon boleh je praktikal dekat shah alam..haha...sebab time ni bangang dalam bercinta...mane tahan nak berjauh 6 bulan dengan mata air..mak ayah langsung on je walaupon dekat JB sebabnya dia percaya aku bawah pengawasan nenek yang duduk kat taman tun,JB...actually tempat praktikal dekat shoplot kipmart tampoi tu...kalau nak pergi praktikal kena naik bus dari taman tun ke bustop tampoi...pagi2 pukul 8 dah keluar cari bus..sebab masuk kerja pukul 9...barai je pagi2 nak pergi tapi petang pukul 6 takyah risau dah pasal transport...sebab ade orang jemput naik moto hari-hari merempit suka port nasi ayam makcik taman tun..sedap..haha mostly banyak merayap jalan2 sampai bando..nanti malam baru balik rumah nenek...nenek awal2 dah siap copykan kunci satu sebab nenek jenis tido awal malas bukakan pintu :p tapi duduk rumah nenek tahan 2 bulan jela...sebab aku ada masalah...masalah kena kejar dengan anjing pagi2 !!..kahkah


btw taman tun kawasan rumah cina yang bole tahan banyak anjing terlepas...nenek pon risau so decide duduk kan aku dengan family cik roany jela (adik ayah) dekat condominium kippark tampoi..dekat kipmart tuh..lagi la best...turun je condo jalan 10 minit terus terpacak depan office dah....duduk dengan cik roany pon sama pattern dengan nenek...happy takde sekat kebebasan sebab fikir aku dah besar lagipun dia tahu aku keluar dengan siapa itu paling penting & 6 bulan tu heaven gak la hari-hari berdetim tanpa jemu..haha..kalau cuma sabtu ahad je port aku kat taman u...suka datang & tido makan sedap-sedap & siap-siap beli CD dekat kedai apek area taman u...habiskan masa netflix & chill tengok movie time mak ayah dia dah kuar meniaga pasar pukul 4...weekend kalau mak tepon tanya nenek & cik roany aku ade ke tak, kalau dorang jawab takde mak dah hafal sangat dah aku katne...memang 3 tempat ni je aku bermastautin selama praktikal...mak open sikit nak banding dengan ayah...huhu...masa praktikal dekat dewani ni paling tak stress sebab kita tak dibebani dengan kerja yang melampau..kerja mild-mild jee...elaun pon dia bagi pastu lagi sebulan nak habis praktikal company sponsor naik sunway lagoon balik hari...sumpah besttt kena treat camtu~ mr.Alan nama bos baik giler..dah la tak pernah marah2...suka soft spoken..pastu suka belanja makan dekat staff2 dia...pastu suka bagi peransang kat budak baru nak up cam aku...huhu...kalau ade bos cam dia 30 tahun pon aku stay taw..huhu~




( 21 tahun ) freshgrade


lepas je tamat poli tahun 2012 betul-betul sebulan je aku menganggur pastu rezeki la resume aku diorang tengok....and dapat la tawaran kerja kedai kabinet lagi dekat seksyen 23 shah alam tapi bila dengar dia buka brach baru dekat bandar botanic klang..nama aku plak naik untuk jadi incharge dekat sana..mula-mula berbelah bagi sebab jauh tapi last-last malas nak fikir ..pergi jela...masa ni memang antara kerja paling masyuk...paling kaya...paling banyak earn money every month...sebulan tak lari la 3 hingga 4 ribu...bila kenang2 balik alahai rasa sayang pulak pergi berhenti...tapi desakan kewangan waktu tu memaksa sangat untuk berhenti...time tu najib babi naikkan tol & minyak sekaligus...bayang jela hari-hari drive dari shah alam ke botanic....terbang duit aku nak isi minyak & tol...belum lagi duit makan...dah la dekat area GM & Jusco bukit tinggi...dugaan mata dan dompet :p dari segi kerja memang kurang la stress nak banding dengan kerja yang sekarang ni cam gampang punya stress...
pergi kerja pakai uniform office rasa segak je...bos takde datang...kalau datang pon 3 bulan sekali...sebab dia ada 11 branch kesemua sebabtu aku suka kerja yang tempat takde bos duduk sama ni senang nak buat apa pon seronok :DD janji kena bagi dia untung laaa...soal gaji & komisen really good...admin nama miss chan yang monitor memang A+ laa...sharp tak pernah lambat tak pernah hold...bonus & dinner CNY pon sedap2 je tiap tahun ade dapat merasa...


( 23 tahun ) company sekarang.....yang.........suckkks!


lepas berhenti dekat klang sebab tak tahan jauh sangat...aku dapat offer la dekat seksyen 13 ni...dekat pon dekat...mula2 rasa tertarik pon sebab seriously tertipu dengan benefit dia yang sooo soo sembangg kencang..siap interview dekat mcd kaw...bos belanja (secawan coffee aje!) waktu ni kita expect dia mesti seorang yang baik dan pemurah padahal tak tau plak rupanya true color cam haramjadah...aku terima offer tu sebab apa yang ditulis memang menarik minat aku untuk kerja...timing kerja yang aku suka 9.30-6.30 banding yang kat klang tu tak best sebab kena balik malam pukul 8 dekat 9 sampai rumah.....lepastu sabtu balik awal, ahad dapat cuti....gaji pon ok ok jelaaa...me sukaaa sangattt...terus sign!


mula-mula kerja untuk 5 bulan yang pertama memang best sebab project handle tak banyak sangat so tak serabut..bila dah setahun kerja mula dah rasa tak sedap sebab bila fikir balik project company ni jadi banyak sebab perangai bos yang tiba-tiba jenis tamak haloba (kaut semua tak fikir pasal staff langsung) staff dah la 2 orang je..tak terkejar langsung nak draw semua project yang dia kaut tu...dah nama pon kedekut rasa2 dia nak hire lagi sorang dua ke? memang tak lahh 1...so end up paksa staff overtime..aku dengan shahmi kerap overtime tak dibayar pon cam hampeh betul...nasib aku masih bujang balik kul 8 or 9 pon takde hal la..walaupon agreement cakap balik 6.30pm...start asyik balik lambat dan takde masa terlalu busy ni la aku banyak gaduh dengan soulmate aku...biase kalau habis kerja lepas maghrib bole lepak mapley kan...waktu tu kebusyan aku dah takleh nak buatpe lagi..balik rumah dah malam letih af nampak toilet nak mandi & fikir katil nak tido je...nak layan2 main mesej memang tak la mata berat segala...dia takleh nak faham situasi kerja aku & aku memang gila2 stress dengan project menimbun tapi bila dapat imbuhan hasil project aku tak lupa pon nak hulur ke dia buat belanja harian topup yang tak cukop..last2 breakup jela dah dia pon last2 ngaku ade orang yang take care ke dia...yela aku kan tak care kononnya...tapi bila kenal dengan ajip tuhan permudahkan urusan aku..balik kerja lewat aku takyah nak stress fikir soal pasangan...ajip akan call time dah sampai rumah suruh aku terus je mandi & tido...takyah mesej2 dia tahu aku letih kerja...aku appriciate dia boleh faham aku...rupanya dia tengah berdota gaming, celaka haha...sebab aku pm kawan dia yang aku rapat masuk kepala tanya ajip ada cc tak, kawan tuh jawab "ade ni jgn kaco kitorang tengah war ni nanti kalah" (babi ah, haha)


lepastu stress sebab bos jenis "taknak ngaku salah" ini pattern sumpah hanjenkk punya...bayang jela dia bagi arahan A tetiba sampai masa ade problem on site dia putar belit kata takde pon bagi arahan A tu (rasa nak ludah kalau ade pita rakaman, aku dah rakam masa kau bagi arahan A kau tuh setanirojimmm)...you'll feel like nak swing muka bos time tu sebab suka nafi benda yang dia cakap...end up kau terpaksa mengaku salah yang bukan salah kau.,.sakit wehh hati nak ngaku benda kau tak buatt...kalau ada anugerah staff perempuan paling lama bertahan aku la ungguli carta tu sebab shahmi kata perempuan la staff paling banyak tukar2 kat sini..bila tanya sebab benti..tak tahan dengan bos..haha ade perempuan paling lama kerja sini pon 8 bulan...aku ni 2 tahun lebih..sado betul hati aku erk :p



sejenis bos paling kedekut tahap hazabbb nak mampos...bonus tak pernah kasi...dinner cny tak pernah ajak...belanja makan jauh sekali...time interview tu la secawan kopi yang satu-satunya aku ingat haha :D komisen kena hold...company lain every month statik je bagi komisen tapi yang ni..kena mintak baru kasi...tu pon kadang2 dah mintak dia suka suruh tunggu *boleh berjanggut wehh tunggu* paling aku menyampah soal gaji laa...paling menyampah...dah la jenis company gaji 5hb (lembap)...dah tahu 5hb tu lewat tolong la bagi sharp 5hb sebelum 4pm so kita staff boleh bank in cheque on the same day dapat gaji at night...tapi hampeh...suka bagi lambat 3,4 hari...mereput kadang2 orang lain gaji dah nak habis...awak 10hb baru dapat gaji...huhuhu...



paling celaka bab langgar agreement...ni paling panas darah aku..punya la aku susah nak apply cuti sebab staff 2 orang je makanya tahun 2016 aku ada baki 3.5 day of anual leave....dalam agreement terang benderang tulis kalau tak habis pakai company tanak carry foward...pulangan anual leave dalam bentuk cash...tibe2 ladybos cakap takmau pay...dia suruh habiskan bulan januari ni gak...alahai bangsatnye laa....aku macam takde reason doh nak cuti...duduk rumah buat apa..aku untuk pertama kali selama kerja ni..aku argue dengan ladydos..aku cakap soal agreement, benda dah sign...well, bertekak pon terus kalah aku sebab dia bos kan..konon dia betul...amik la nak menang sangat...esoknya aku terus dapat memo..hahahhaa ingat aku kisah? last2 aku guna jugak la 3.5 day tu time checkup dekat kk...berguna la gak...disebabkan memo tu hati aku makin sakit so aku cadang nak apply maternity leave awal sebab nak tengok muka dorang rasa panas....yang ni best..ladybos kasi sebulan je haha ...aku dengan admin gelak...admin kata bodoh la bos sebab sah sah dalam agreement kalau kerja atas 2 tahun cuti bersalin 60 hari a.k.a 2 bulan...last last bos takleh cakap apa...macam biase aku akan up pasal 'agreement'...dia kena agree jela cuti aku 2 bulan...hehe (padan muka kau project takleh kaut banyak2 sebab aku takde, aku takleh buat drawing kau) :p


now isnin aku start cuti bersalin...aku plan terus bubuh notis benti...supaya lepas bersalin aku tak perlu hadap lagi muka bangsat2 tuh...dasar kapir dah la mati jadi kayu api neraka tak sedar lagi..such a bad experience la dengan bos laki bini cam korang....patut la hidup korang selalu tuhan bagi masalah..kena marah herdik dek kilang la..supplier tamatkan kontrak dengan korang laa apela...sebab korang perangai cam haram..tu je..jika tak memudahkan urusan orang, tuhan juga akan merumitkan urusan kau orang...faham?



bye.



















Monday

BYE 2016....HELLO 2017 !!



pom pom!! *bunyi mercun tahun baru* :DDDD


untuk penutup tahun 2016 ni ku panjatkan syukur tak terhingga kepada-NYA because this is my precious year yang mana 2016 jadi tahun aku dan sidia bertemu jodoh..hehhe...tahun keramat kita disatukan sebagai suami isteri on mac tak lama lepastu im preg with your son on may! yeayy!


of course lah for 2016 just banyak moment yang tercipta antara aku dan kamu~ too much to remember...terima kasih tak terhingga sebab kerja keras cari duit halalkan i jadi peneman hidup you tahun ni.... jadi orang baru dalam hidup i untuk tahun ni...jadi orang yang share toiletries dengan i tahun ni,... jadi orang yang sentiasa teman kemana je i nak pergi tahun ni,....yang selalu pinjamkan lengan you jadi bantal tidur i tahun ni,...jadi bahu tempat i cry bila i stress tahun ni,...jadi suami yang selalu tanya ada duit tak & tak lokek bagi wet belanja tahun ni.....


jadi suami yang rajin buat semuaaaaaaaa kerja rumah coz you cleaning im cooking aite? :p jadi suami yang rajin picitkan kaki & pinggang i malam-malam sebab anak kau kuat tendang dohh & always be there bila i sakit tahun ni.., jadi suami yang penuh dengan segala belaian & kasih sayang which every girl craving for... yang selalu tuangkan lauk atas pinggan & sinsingkan lengan i waktu makan even i can do it by myself,...lol....yang rajin kopekkan kerang untuk i sebab i malazz af :p...yang still hold my hand when we jalan jalan & always show off who's your lover on socmed coz you never stop trying to show how much i means to you even after you got me (marry me)...


terima kasih jadi suami yang caring everyday....,tak lupa whatsapp tengahari tanya dah makan ke idak & tanya how was my day before sleep,...just to let you know my 2016 bermakna dengan adanya kamu sayang....masa i tengah blogging on phone i nampak you curik curik jeling tengok hp i...kalau you betul tahu blog i & baca coretan i ni you diam je tau!...i malu HAHA...nak cakap thanks dekat you malu..i coret sini jek ..bwekk :p btw terima kasih banyakkkk untuk every single moment yang kita cipta tahun 2016 bersama & hope ke-sweet-an tahun ni akan kekal sama je hingga tahun seterusnya dan seterusnya.....amin :)
 
me love you dear husband ! <3


AZAM 2017?


- nak kurus lepas bersalin :p
- nak kumpul heels bebanyak
- nak buat dropship
- nak tambah sumber kewangan kita untuk masa depan baby
- nak jadi isteri b yang terbaik
- nak jadi mama #MDR yang terbaik
- nak jadi anak & menantu yang baik
- nak cuba try test behave sikit perangai gila...dah nak jadi mak mak kan...
hahahhaha tu je :D


 my complete life with you & our little pumpkin muah!


byeeee!




checklist ke labour room



macam yang previous post aku ada share pasal checklist barang baby which is benda paling excited untuk aku dengan ajip buat masa preggy 7 month tu...its a shopping time!! hehhe...dah settle semua kelengkapan baby now aku share sikit pasal persediaan barang mommy & baby untuk ke labour room..FYI kalau bersalin normal biasa kita kena warded 2 hari berbeza dengan bersalin czer selama paling lambat pon 5 hari...tapi aku share barang yang basic jela~



BARANG MOMMY


1) buku pink
2) kad pengenalan
3) tuala mandi 1
4) selipar toilet 1
5) kain batik 3
6) toiletries *bawak yang travel kit kecik2 tu senang
7) tuala muka 1
8) T-shirt longgar 4 *senang nak selak baju untuk menyusukan baby
9) skirt labuh 1 *time nak discharge nanti
10) telekung *incase warded awal sempat solat lagi ni
11) sejadah mini
12) yassin
13) stokin tebal 3
14) shawl / lagi senang tudung sarung
15) plastik isi baju kotor
16) maternity pad *5-8 keping
17) panties pakai buang *senang nak diuruskan, beli kat guardian je rm10 dapat 5pc
18) nursing bra 4
19) breast pad - takut susu leaking so standby je ok
20)  peralatan makan minum dalam wad (mug, thermos, sudu)
21)  peket2 makanan fiber *aku suka milo 3 in 1, kurma, biskut sugar cracker & oat crunch*


p/s : Sebenarnye kebergantungan berapa lama kita stay kat wad tak pasti sebab tu aku siapkan ikut logik if 2 hari warded...kalau prepare sikit sangat nanti kesian kat orang pulak kena ulang alik jadi runner kita semata amik barang2 kita je kan?..huhu


 BARANG BABY KE LABOUR ROOM

1) Set baju lengan panjang 1 *labour room sejuk
2) pampers 1
3) barut 1
4) napkin bedung 1
5) mitten & booties 1 set
6) bonnet/topi 1
7) receiving blanket 1


p/s : barang2 di atas ni untuk keperluan nurse bersihkan, mandikan & siapkan baby yang baru lepas selamat di deliver yeaa .. nak senang aku seal kan je dalam 1 peket ber tag "labour room" untuk mudahkan suami aku serah kat nurse nanti


BARANG BABY DEKAT WAD


1) set baju lengan panjang 1
2) set baju lengan pendek 3
3) pampers *standby 10 keping
4) tuala 1
5) mitten & booties 4 set
6) bonnet/topi 1
7) napkin bedung 4
8) barut 4
9) wet tissue 1 pack


setakat ni barang2 aku readykan buat 2 beg...jangan satukan barang mommy & baby dalam satu beg nanti kita susah nak kena punggah balik....so untuk memudahkan urusan orang lain (especially nurse)...biar satu beg untuk isi barang baby...satu lagi beg lagi untuk isi barang mommy...jangan lupa satu lagi bakul untuk isi thermos, mug, sudu & makanan ringan time warded okayy...so total mesti ada 3 benda ni dalam kereta...


anytime datang constraction atleast ajip dah bole terus hantar aku pergi hospital tanpa berlengah nak fikir barang mana kena bawak...zzz...now jantung pon dah dupdap dupdap nih sebab doc pesan atas dari 33 week ni anything could happen....wokey....take a chill pills :DD


bye!




checklist barang baby : persiapan barang baby #dillajipJR



harini free sikit nak update blog..so here aku share aku punya checklist barang newborn yang aku buat ikut senang aku ...sebab dah banyak aku tengok blog2 orang update pasal checklist kannn..but aku takleh nak hadam...haha...sebab tak lengkap!! so aku tolong mommies2 to be yang nak senang sikit pergi shopping barang baby with this kind of list...hehe..ade orang beli barang baby sikit2 sejak dari awal kandungan kann...macam aku yang terlalu ikut adat nenek moyang ni...tepat tepat 7 bulan selesai majlis doa selamat,, me terus angkut laki iolss pergi beli barang baby dari pagi sampai petang.. :DD


CLOTHES

1) bekas isi pakaian baby- *beli kat mr diy
2) set baju lengan pendek   - 8 set
3) set baju lengan panjang - 5 set
4) set baju lubang-lubang - 3 set
5) Rompers  - 4 *jenama carters dapat free 6 stokin* :D
6) mitten & booties - 10 set
7) hat/bonnet - 3 pc
8) stocking - depends
9) sapu tangan - 5 pc
10) baby bibs- 2 pc
11) barut baby - 10 pc *kedai baby tateh sek9 bercorak 5pc rm30
12) bedung/napkin - 10 pc *pureen printed napkin
13) receiving blanket - 1 pc (untuk bagi dekat hospital)
14) selimut  - 2pc *One baby world sek13


p/s : baju nb (newborn) 0-3 month takyah beli banyak cukup yang macam bilangan kat atas sebab baby cepat besar ok ! kalau nak beli banyak.. beli yang 3-6 month & 6-12 month ( yeaa faham for those yang rambang mata tengok baju baby, me either ) :DD dari bilangan baju tu akan diagihkan sikit masuk dalam beg ke hospital




DIAPERING

1) pampers newborn PETPET (nb62) *lom beli
2) wet tissue
3) botol spray bontot
4) changing matt pad - *pureen
5) nappy liner *tak payah sebab tak pakai diaper clothes pon, kalau pakai diaper clothes beli lahh
6) bakul/raga isi baju kotor baby - *beli kat mr diy
7) detergant ABD pureen - *tesco
8) relung - *beli kat mr diy
9) hanger baby - *beli kat mr diy

p/s : pampers cukup beli newborn (NB) 1 pack je sebab baby cepat besar nanti kena tukar pampers dari saiz newborn ke saiz s pulak~



NURSING

1) set tilam baby - *lom beli
2) kelambu baby - *lom beli
3) baby cot - cadang beli kat ikea (nanti-nanti dulu)
4) bedding set ( kalau yang dah beli baby cot )



BABY CARE & GROOMING

1) tab mandi
2) baby bath
3) baby lotion
4) baby powder
5) baby oil
6) baby shampoo
7) tuala mandi - 2 pc *pureen
8) minyak telon / minyak yuyi *lom beli
9) pureen nappy rash cream ( krim ruam bontot ) - *lom beli
10) putik kapas cotton bud - *pureen
11) cotton ball - untuk pusat baby *lom beli
12) Methylated Spirit alcohol 70% - ubat sapu pusat baby (beli luar boleh tapi biasa klinik bagi)
13) set gunting & pengetip kuku baby - *kedai obw seksyen 13
14) sikat rambut *lom beli
15) Vicks
16) Nasal aspirator - standby incase baby kena selsema *lom beli
17) termometer ( tak payah pon takpeee )


FEEDING 


1) botol susu - * lom beli
2) puting saiz s for newborn - *lom beli
3) berus botol- *lom beli
4) rak botol *malas beli
5) set breastpump - *lom beli
6) bottle sterilizer - *malas beli
7) ziplock breastmilk storage - *lom beli
8) nursing bra ikut suka berapa helai - lazada around RM12-RM17 sehelai dekat luar RM25
9) breast pad - kalo susu badan takut meleleh wajib beli *lom beli
10) thermos isi air panas * lom beli
11) botol isi air masak suhu bilik *lom beli
12) bottle warmer bag *lom beli



POSTNATAL ( BERPANTANG )


1) set berpantang mak bidan by DHERBS - *lom beli
      mommies2 akan dapat :-
    - mandian herba mak bidan
    - pencuci wanita mak bidan 120ml
    - Pati Herba Mak Bidan 1 (1 - 20 hari) - 260ml
    - Pati Herba Mak Bidan 2 (21 - 40 hari) - 260ml
    - Sapuan Badan Mak Bidan - 120ml
    - krim panas mak bidan
    - bedak sejuk mak bidan
    - losyen bayi mak bidan
2) bertungku - batu sungai nanti cik abang dapatkan dekat langat..hehhe
3) pilis & param - *jenama air mancur ( nih natang tampal kat dahi tuh ) *lom beli
4) stokin tebal - 5 pc *lom beli
5) bengkung tradisional *tengah tunggu poslaju hantar
6) maternity pad - *lom beli
7) minyak urut - mestika (famous) *lom beli



TRAVEL ( nanti dulu tunggu habis pantang baru beli )


1) Stroller
2) Car seat & baby on board sticker
3) Baby carrier
4) 5 in 1 mommy Diapers bag
5) grooming travel pack
5) Mainan untuk play pen
6) Bouncer



so far ini jelah dulu yang dapat aku dengan ajip rembat shopping barang baby sakan setakat ni..macam banyak yang belom je? HAHHAHAHA...takde masa...cuti ahad sahaja bukan cam gomen sabtu ahad...takpe bulan ni boleh complete kan lagi...then terus siap2 basuh jela semua clothes ni... pasal masa checkup dekat klinik doktor kata aku 30 week kepala baby dah berpusing kat bawah ( ready to deliver) cuma belum engage masuk laluan je....so doktor suruh standby kan beg mommy & beg baby dalam kereta untuk ke labour room...huhuhu kecut perut bila kira lagi berapa minggu je aku nak deliver dah ! OMGGGG


ofcozzz ajip orang yang paling serabut bila aku khabarkan berita yang doktor suruh standby segala haha...sebab now end of november aite...aku punya due is januari tapi memandangkan doktor pon dah kata anytime aku boleh beranak....terus ajip gigih tanya orang2 yang lebih tua pasal macam mana tanda nak bersalin bagai :DD hahhaa...ada satu masa tu malam time maghrib baru lepas mandi nak solat...entah kenapa keluar cecair hangat warna putih cair nak ke jernih sikit....banyak gak sampai meleleh dekat peha...cepat2 aku suruh ajip keluar toilet nak basuh....ajip dah gelabah terok & tanya tu air apa? ketuban ke apa? ehh nak bersalin dah ke?? wkakakaka...aku gelak je...aku cakap bukan kot...dia dah bingung sebab fikir beg mommy & baby belum kemas lagi :p haihh...




jiran tegur apa yang wangi sangat ni sampai terbau kat sebelah...ABD PUREEN lah...hehehe...memang sumpah wangi...lepas dah angkat lipat...duk cium cium baju baby..haha..bau sedapppp~

ok laa nanti aku update pasal persiapan beg ke labour room in next post okeyyy...tataa!

:)



Wednesday

bersalin di private atau goverment?




harini dah tepu sebab bulan terakhir 2016 ni takde banyak job nak buat...baru je balik dari klinik kesihatan seksyen 19...lepas je masuk trimester 3 memang aku stop dulu checkup dekat klinik annur seksyen 6 sementara sebab orang cakap menjelang due checkup akan lebih kerap & details.....2 minggu sekali kena datang...yess memang betol...dalam sebulan je dah 2 kali aku pergi kk....memang annur kalau checkup bukunya banyak kosong dari catatan..tak details nak banding dengan kk...tapi kk pulak soal MASA...leceh tunggu!



checkup kk dengan masa buka buku pink pertama dekat kk tak sama prosesnya...macam masa buka buku pink dulu dari pagi sampai ke petang baru siap..jenuh tunggu....bila chekcup yang ni aku datang 7.30 ambil nombor...biasa pukul 9.30 dah siap...boleh la aku terus masuk office tanpa amik cuti....


 step checkup dekat klinik kesihatan seksyen 19...

1) amik nombor

masa mula2 masuk kk tu dulu aku blur jugak pergi amik nombor dekat bahagian umum (pesakit luar) lepastu baru aku perasan yang kaunter 29 is (kaunter ibu & anak) ada mesin nombor..hihi,..terus pergi amik no dekat situ...no situ khas tak campur dengan pesakit luar...


2) timbang berat

lepas no kena panggil... terus pergi kaunter 31 untuk timbang berat...nurse catat berat dekat buku tu lepastu dia suruh pegang buku & bubuh buku tu dekat bilik 22 ( bilik darah)


3) amik darah

lepas dah letak buku pink dekat pintu bilik 22 tunggu la kena cucuk...aku dah lali kena cucuk 2 kali sebulan..kalau dapat nurse yang cocok tah pape..memang menyumpah jugak aku dalam hati..huhu


4) hantar darah ke makmal

lepas settle amik darah, sample darah & buku pink kena bubuh dalam raga "ibu mengandung" nanti selesai analisis dia sebut nombor & bagi la cup untuk isi air kencing...


5) urine test

bab ni serius aku ngelat...aku dah siap2 kencing kat rumah tampung dalam plastik...bila dapat cup tu aku tuang je urine aku dalam cup tu serah kat makmal..sebab apa? aku malas nak beratur dekat toilet kk..dah la kena beratur..hancing lepastu susah takde paip...ade timba je...hazabbb


6) tunggu keputusan urine

lepas makmal dah keluarkan analisis urine,..dia panggil nombor...dia bagi balik buku pink tu suruh letak dekat raga "pemeriksaan doktor" di kaunter 29 balik (kaunter utama ibu & anak)



7) jumpa doktor/nurse

lepas kena panggil nombor ...masuk je kat bilik pemeriksaan 27...kena ambik tekanan darah & baring kat katil dia nak ukur perut then amik kadar degupan jantung baby....



PASTU BALIKKK.....


selesai !..tak makan banyak masa pon macam masa open book dulu....so aku takde masalah checkup di kk untuk 2 kali sebulan/ setiap 2 minggu tanpa perlu amik Anual leave....BAYARAN? FREE OF CHARGE...huhuhu


masa scan ni doktor cakap breech..alahai....dia terus tanya nak bersalin di annur atau goverment? aku cakap annur...sekali dia bagitahu kalau boleh pergi lah hospital baru seksyen 7 tu sebabnya bila tiba masa nak bersalin...incase tak boleh normal....dia terus usung pergi bilik bedah dekat sebelah je.....kalau aku pilih annur..tiba2 tak boleh normal..memang kena hantar pergi tempat lain pulak, risiko baby dah lemas tu tinggi dalam perjalanan *sebab annur just ade normal deliver*


"MASA ITU UMPAMA EMAS, BAHAYA!- puan doktor"


danggg! aku dah cuak huh! doktor kata masa itu sangat emas, lastly after bincang dengan ajip..we setuju jelah deliver dekat hospital besar seksyen 7 shah alam...after take a look suasana (visit acab's wife deliver baby) memang okayy...besar & baru...hahhaa..aku tak kisah sangat dekat seksyen 7 sebab facility memang baru tapi kalau kata dekat ampuan rahimah memang a big no ! banyak negative review.. huhuhu



simpanan yang ada untuk standby ke annur ni nampak gayanya tukar ke benda lain jelah,.simpan incase anak kena kuning kee & i told my husband bawak baby gi cucuk dekat klinik suraya je...haaaaaa kempunan kau nak bersalin dekat private since doc dah scan kata breech..#iispasrah


kbye