Thursday

suami bawa bekal..malu atau redah jeee?



tajuk nak poyo je hahhaa..untuk entry kalini saje nak write down pasal "BEKAL" yang rata2 ramai bawa bekal sebabbbb?


a) nak jimat
b) kedai makan di tempat kerja limited
c) masakan air tangan sedap kalah kedai
d) memang pentingkan hygene ( sejenis orang yang ada trust issue )


speak honestly, aku memang suka bawa bekal sejak mula bekerja sebab aku KEDEKUT :DD
Orang lain spend duit untuk lunch mesti kena standby rm8 sehari..nasi campur paling mahal kena rm6 kalau ambil nasi,lauk dan sayur..belum campur air sirap limau ais dah rm2...aku dah cuba bawa bekal untuk sebulan dan yess aku mampu SAVE sebanyak rm200++ sebab tu aku go on~


Lepas kahwin dengan ajip..Ajip mengeluh company dia kerja...yang ada cuma mamak...hari2 mamak sampai naik muak...nak g kedai melayu jauh gilerrr...sehari dia kena ketuk rm15 sebab pagi pukul 9 ngeteh dulu terbang rm5 ( teh tarik + telo setengah masak/roti bakar dua ) rm10 nasi kandaqq....so aku mulakan lifestyle dia dengan bekal...alhamdulillah dah dekat setahun bawa bekal..


here bekal untuk suami yang aku rotate setiap minggu..hehhehe


WAITTTTTT..........


1) first of all...aku suka cari bekas bekal yang ada 3 compartment...which is suitable untuk letak breakfast & lauk & sayur....sebenarnya nak lagi bagus 4 compartment boleh add-on fruits as desert...tapi laki iolss tak suka pencuci mulut bagai...so we proceed with 3 compartment yea...



tupperware macam gini ye sayang2....

MANA PERGI NASI?? okey style bawa bekal aku pelik sikit..aku tak suka nasi sejuk makan dengan bekal lauk sejuk,...boleh kembang tekak nanti dia lalu jeeee kat perut...aku suka bungkus nasi panas2..alahai baru rm1.20 je kan...so selama aku packing kan bekal ajip dia pon suka nasi panas2 jugak....


BREAKFAST

2) Untuk breakfast....ini adalah contoh menu ikut hari yang tak akan dirotate langsung...memang follow this menu every week....you wont feel boring sebab roti tu aku pelbagaikan...DANNN kenapa 3 hari berturut2 roti saje? kenapa tak boleh buat jadual ni random? Sebab aku bijak...muahahhaa (puji diri sendiri) see...roti gardenia kalau kita beli ada tarikh luput...in 3-5 days you must habiskan semua or expiredddddd~






kenapa sabtu dapo off ? :((( sebab aku Malassss HUAHUAHUA k sambung

so dengan bermodalkan tulurrrr, peanut jem (berbulan baru habis) , hotdog, nuggets 1 bag and karipap frozen...aku dah jimatkan Rm66 ajip for one month sebab breakfast dia yang cost rm3 sehari excluding teh tarikkk satuuu..sekian~



LUNCH


3) Untuk lunch ..ofcoz aku buat jadual ni....wajib rotate every week..kenapa rotate?? kenapa? sebab ajip agak "cerewet" sikit bab makan...hikhik cowie biee...ajip tak suka harini ikan, besok ikan, lusa ikan lagi....muak kata dia....ajip suka mix...harini ikan... besok ayam... lusa daging... tulat sotong...Haaa gitewwwwww


dan ofcosss satu lagi yang wajib di highlight is my bae KUAT MAKAN PEDAS weyhh...masak bekal haruslah pedas..kecuali untuk sesetengah lauk yang tak perlukan pedas dia okay je ( example: sotong masak kunyit ) ni lauk favourite dia jugak thats why mesti ada dalam list...


MINGGU PERTAMA : 



MINGGU KEDUA :  




SO ...minggu ke tiga...amik menu minggu pertama ...minggu ke empat ...amik menu minggu kedua...simple...thats it! satu lagi...kena bijak untuk atur menu....kalau contoh lauk tak pedas..buat sayur pedas example : ( kurma ayam tak pedas so tumis dengan kacang botol pedas) baru kickk!


okeyy...setengah menu yang aku buat..aku amik kira kos masa & balance..kalau masak numis benda kering2 ni satu benefit ialah menjimatkan jimat masa...tapi kalau hari2 asyik makan numis kering jeee muak lah pulak kan?? sebab tu mesti kena ada menu berkuah dalam seminggu...baru ah balanceeee~




 MACAM MANA NAK BAJET MASA?

4) Kalau ikut cara aku lah kan...ajip pergi kerja pukul 7.00.....aku akan kunci jam pukul 6.00...pukul 6.00 dah start tung tang tung tang kat dapur.....

- ikan/ayam/sotong  keluarkan dari peti ais sebelum tidur & tinggalkan kat sinki semalaman
- sayur please3 potong la siap2 time sebelum tidur & simpan dalam peti
- bahan2 tumis ni aku suka kupas pagi2 ( fresh gituww )

so nanti bangun pukul 6 tinggal terus tumis & masak je....biasanya aku akan siap masak pukul 6.30 lepastu 6.30 start pulak menggoreng bekal breakfast....tun tang tun tang...pukul 6.45 dah settle semua masuk dalam bekas....lepastu buatkan ajip secawan air panas untuk mulakan harinya....biasanya aku buat milo....


lepas dah salam2 cium2 dekat pintu byeye ajip nak pergi kerja..maka aku pon berlari sepantas kilat buat solat subuh...pada aku solat subuh pukul 7 still valid kalau 7.10 dah tak valid...hahaha sesuka hati aku jeee...ntah la aku memang tak boleh nak bangun pukul 5 macam mak aku...berat kau tahu tak....pukul 6 baru boleh....



PENDAPAT NETIZEN PASAL SUAMI BAWA BEKAL :

Ok aku ni boleh kata kalau free suka buka facebook and baca KRT...haha aku jarang menjadi pengomen dekat situ kecuali sangat bila dapat satu post dari pengadu yang buat aku gerammm..memang aku bertukar jadi makcik bawang kejap :PPP







hakak ni ngadu pasal laki dia bawak bekal..some comment yang on top dah rungkai masalah dia..okey..."MALU" aku pun malam tu sambil2 tengah urut kepala ajip...and conversation pon bermula....(punyalah curious nak tahu kan) :D



me : bie...selama hari2 i bekalkan b bekal ni....b malu tak?
ajip : kenapa nak malu?
me : yelaa...ade satu post kat KRT tu..laki dia malu bawak bekal..kena bahan dgn member..
ajip : ngarot la tak semua member macam tu
me : kawan b ada bahan b tak ? sebab bawak bekal?
ajip : takde...dorang semua ok...bos b pun pernah tegur aritu..
me : tegur apa????
ajip : bos cakap...jip makan bekal? b jawab ..aah bos.. bini masak..
me : pastu pastu bos cakap apa? *curios* :p
ajip : bagus bagus...tu jela...
me : (kembang kempis)
me : b pernah bagi kawan b rasa sikit?
ajip : pernah...kalau time tu b rasa macam kenyang lagi takut tak habis, bagi ar kawan sikit
me : kawan komplen tak sedap ke
ajip : tak pernah pon
me : (kembang kempis lagi)




ekeke....dan sebab lain aku jadi rajin bekalkan ajip bekal hari2...sebab tengah kerja nanti aku dapat mesej camni,,tak kembang ngko? :DD





for me ajip seorang yang menghargai setiap apa yang isteri dia buat...sebab tu dia tak lokek untuk ucap terima kasih/puji walaupon aku rasa dah macam berhari2 aku buatkan bekal kot...dalam seminggu mesti ade 2,3 kali dia cakap macamni..haha...so aku jadi macam rajin aaaa macam ikhlas la bangun pagi2 masak kannn...tambah pulak mungkin sebab dia sedar yang dia agak "susahkan" aku sikit pasal dia TAKKAN makan lauk yang dipanaskan malam tadi..sebab tu pagi buta aku bangun masak fresh2 untuk dia...dikala dia sedap lena tido :)))) haaa...kiranya dalam sehari dua kali aku masuk dapur.....pagi buta masak...malam balik kerja pon masak...sanggup tunggu aku sampai rumah kol 8 campak tudung campak beg..berperang kat dapur...kol 8.30 baru dinner sama2..masak simple2 je kata dia..asalkan air tangan sang isteri :) awhhh *im touch*











Monday

Rifqi journey : eczema part 5 with spa terapi al-fateh



assalamualaikum..


today aku nak update pasal experience rifqi jalani proses pemulihan saraf / terapi..di spa terapi al fateh alam impian, shah alam...walaupon dah guna krim remdii untuk eczema rifqi..tapi mama dengan ayah tetap nak bagi yang terbaik untuk pemulihan dari dalaman plak..so dapat tahu ni pon dari nenek rifqi and decide to try it out...sebab kita ikhtiar je kan mana tahu boleh sembu ke...ok mama & ayah pergi jugak!



spa ni bukan di shoplot kedai ye tapi kawasan perumahan elite Alam Impian..so macam biasa dekat guard cakap je nombor 318 dia tahu nak pergi spa..





sampai2 je dekat sini terus kena pergi kaunter tulis nama pasal kena beratur..nasib baik masa kita datang depan kita ada 2 orang...dan setiap sesi lebih kurang 10-15 minit saja....so tunggu queue pon lebih kurang setengah jam aje...terus dapat turn rifqi pulak..


baby boy monyok...cam tahu2 je nak pergi mana...hahaha





happy yee? takpe awak tunggu turn awak nanti..




BERGEMAAAA!
hahhahaha...ye memang semua kanak2 yang jalani terapi akan nangis...
sebab kena urut dengan doktor...mama tengok pon mama seriau...picit picit sendi...
mama pon ngeri..ekeke


okeyy ni pakej yang rifqi amik...ada baby eczema memang pernah berubat dekat sini..doktor kata rifqi tak teruk...ada budak lagi teruk sampai ujung kaki ke hujung kepala berkuping2 alhamdulillah sembuh katanya...jadi kita cuba ye...20 sesi rawatan/terapi tapi rifqi baru pergi 7 kali maksud ade baki lagi 13 sesi....harap2 awak dapat penuhkan sesi sebelum hujung tahun ni yea sayang....


okey...selama 7 sesi terapi yang rifqi dah lalui...perubahan so far :


1) oksigen lancar ke seluruh badan..kalau dulu tapak kaki memang sejuk sampai kena pakai stokin walaupon usia 8 bulan, kawan2 lain dah lama buang stokin..rifqi still on (rupanya doktor terapi cakap oksigen tersekat sampai pergelangan kaki je tak sampai ke tapak kaki sebab tu tang lain suam tang kaki je sejuk) lepas terapi...alhamdulillah rifqi dah bebas stokin :) satu badan balance suam, tapak kaki dah suam hari2 warna merah pink cantik je :)


2) sekitar perut & Usus dah tak bermasalah...kalau dulu asal bukak stokin je cepat betul kaki dia masuk angin dan terjadi la kembung..kembung ni yang haru..nanti tiba2 malam nangis sebab datang menyucuk sakit perut, kembung...doktor dah urut sampai usus dia lancar...sejak terapi sampai harini rifqi tak pernah kena kembung walupon takde stokin :)


3) lagi apa ye...hahhaa lupa lah..yang pasti tidur rifqi lebih nyenyak...kalau dulu mesti terjaga 3,4 kali dari pukul 12 malam sampai subuh esoknya sebab nak susu atau sebab lain is GATAL...sekarang bangun cuma sekali je lebih kurang pukul 3...bangun tak nangis..datang tepuk muka mama senyum2 ajak main ketawa2..terkejut aku macam kena tampo malaikat...huhu...pastu malas layan dia..bancuhkan susu, sambung tidur balik..ahaha..


SO FAR SO GOOD ....Ooh yea sini pon ade rawatan lain jugak untuk orang dewasa perempuan dan dewasa lelaki...alamak...mama dah terkenan pakej pakej ni lah...rifqi tolong bisik kat ayah , mama nak boleh dakk??? hikhik




pakej langsing & pakej kembali dara aumm aumm ...hahhaha...park tepii luuu...ok lah semoga post ini bermanfaat untuk ikhtiar parent-parent eczema...nanti dah habis terapi dan macam mana kesan/perubahan kat rifqi..iolsss update ok! Stay tuneeeeeeedddddd~



bybye! :))





Tuesday

Rifqi journey : eczema part 4 with remdii



hello berhabuk dah blog mama rifqi ni...okey last time aku ada update pasal eczema rifqi with dr tee ( eastern wonder herb) terpaksa stop consume kejap sebab atas nasihat doktor yang incharge kes rifqi dekat Hospital Shah Alam ( after rifqi admitted asthma) doktor cakap he still infant so buah pinggang dia tak sesuai nak tapis segala jenis herba/ubat makan melalui proses melibatkan buah pinggang...adooiii baru makan suku dan yess eczema rifqi kira kurang jugak lahh but terfikir kan kesan long term tak apa lah...tanak tempuh risiko buah pinggang pulak...kita stop je dulu...mana tahu nanti dah besar sikit kalau eczema dia tak baik boleh sambung lagi ke...kannn (memandai je) :DD


soooo macam biasa makan ubat tak habis (herba) comfirm lah eczema senang datang serang balik..lagi2 baru ni kes salah makan MYGODDDD i hate thiss! rifqi demam....so demam mestilah maka ubat demam ..en,,,en,,lepas makan ubat demam warna pink rasa strawbery tahu apa jadi? FLARE!


fuhh yang this one paling teruk dalam sejarah eczema rifqi sampai bernanah-nanah...dia punya infection kaw kaw meh....sejak dari tu mama serik bagi ubat MANIS! memang rifqi penghidap eczema yang tak boleh tolerate dengan gula...makan buah, OUT, makan benda walau ada rasa manis sikit-sikit, OUT~ stressss!



10.00 PM ~ dah ler demam..makan ubat demam manis (demam dah baik thanks god) pastu beralih jadi skin infection..hadoii...satu2 kau kene rifqi...this time memang dalam sejarah jugak la aku nangis...sebab kesian kot? dia baby? suffer ni semua?? tapiii...yang buat aku nak nangehh tu sebab rifqi kuat gila..dia bukan jenis nangis punya budak...dia strong gila wehh...selamba je dia main mcm biasa, susu, makan macam biasa, gelak..kalau budak lain dah lama merengek jeee 24/7


8.00 AM~ ok this time im SHOOK, keluar kuning kuning biji..bila refer google, sah ini dah terkena infection..as mom to eczema baby kau tak payah call doktor ke apa kau dah tahu ini infection bila anak eczema automatic aku kena study kaw kaw pasal penyakit ni & the most important is banyak info kau kena ceduk from blog, fb, article ETC



The next day..dah pecah dah nanah infection dia tu...sebab sapu krim from DEMC "fucicort" krim ni krim antibiotik untuk sembuhkan luka...tobat laaaaa mama nak bagi makan ubat ubat yang maniss..wuuu


THEN AFTER DUK PENING-PENING FIKIR.....APE LAGI CARA NAK UBATKAN RIFQI??
POP!!
COME OUT RISALAH PASAL "REMDII"





OKEYY BAE DID SUCH A GOOD JOB!
ajip nampak benda ni dekat fb ...so he tagged me dekat post tu ..katanya proffesor UPM dah jumpa solution untuk rawat eczema..dari ekstrak sawit...why not? cuba la try test kot kot berkesan ke kan..kata ajip..im ok jelaaa



tadaaa...terus beli macam kilat...harini order besok sampai tq tq KAK LID
Kak lida habi stokist sah remdii sensetive
nak beli boleh dapatkan dari dia 0137843044
fb page : remdii sensetive
RM160 include postage
250 gram saje T-T comfirm cepat ni habisss


okeyy masa guna tu..agak tertanya2 sikit..kenapa bila sapu rifqi nangis...sakit ke...pedih ke...tak serasi ke..terus direct tanya dengan pengasas remdii proffesor oiming lai...FYI prof ni memang tersangat lah ramah & banyak masa reply komen2 dan pertanyaan netizen dekat page eczema group support or page page eczema lain..







 remdii such a magic cream so far..serius baru apply tak sampai seminggu tapi dah nampak kesan...btw memang permulaan rifqi pakai agak susah..asal sapu je nangis...tapi nangis tak sampai 2 minit...sebabnye pedih tu pon hanya berapa saat je..lepastu dia gelak semula cam biase....so mama decide to teruskan lah atas nasihat prof...why not kan kulit dia dah nampak perubahan?
ini adalah percubaan mama ayah dekat rifqi entah yang keberapa weyyy semoga kita dipertemukan dengan penawarnya secepat mungkin...muahhh...sayang baby boy mama muhammad dian rifqi <3


okbaiii.

short vacay : VILLA FAMOSA



holaaaa last weekend kitorang pergi short vacay yang mana ni adalah first time ade rifqi dalam vacay bloodbrothers..heee sebelum ni vacay bloodbrothers hanya ada aku dan ajip..sebab rifqi belum wujud :p so dijadikan cerita hari jumaat malam tido lah dekat cheras sebab pagi sabtu tu nak gerak sama2 dari cheras ke melaka...masa ni tunggu dekat gerai BTR...macam biasa bro janji melayu pukul 9 last last gerak nak dekat tengahari..hahhaa...mama with lipki <3 IN WHITE ... :)




tunggu dalam kereta je sebab kat gerai BTR
dia melompat2 iolss tak tahan xDD

encem tak saya? heee


alhamdulillah sampai juga akhirnya cuma dalam perjalanan tu..singgah ayer keroh melaka ...ajip tanya nak tapau kepci tak? makan dalam kereta?...dengan confidentnyaaa meolsss jawab tanak...tolak bulat2 konon cem kenyang lagi...sekali lepas dah setengah jam jalan ...tetiba perut kriuk kriukkk..haduhmakk...macam menyesal pulak tadi ada orang offer kita tanak..maka mula la muka ni tak dapat controll monyok kelaparan..hahaha...ajip suruh makan roti dulu yang ade beli pagi tadi...memang tak lah ceritanya sebab aku tak pandai nak alas perut makan roti..tapi monyok2 aku pon aku jenis diam tak mengamuk2...ade orang kalo lapar dia ngamuk..aku tak ngamuk..aku diam membisuu.. :DDD habis sang suami dah tengok bini kat belakang diam tertunduk je tahan lapa, kerana sayanggg berhenti jugak di R&R seremban...beratur 40 minit punya ramai...dibelikan jugak kepci..snake plate..ekeke senyum sampai telinga...rifqi tido..dengan lahapnye aku meratah ayam dalam kereta..heee


konvoi 6 bijik kereta :)




my lipki before bathing :)


bawah tu rifqi junior..atas tu rifqi senior...
bila panggil "RIFQI" dua dua pandang hahahha




game untuk malam "RAMEN CHALLANGE" :D


disebabkan villa famosa ni ceruk ke dalam..susah nak keluar so kita pakat collect duit untuk makan sekali...masa sampai dah petang pukul 2..semua dah makan kat R&R so kita terus standby arang untuk bbq malam...

esok punya breakfast : nasi goreng, cekodok & balance bbq malam tadi

tengahari : checkout~ 



Lipki memang manja dengan ayah dia...cuma ayah dia sedih tak dapat bawak rifqi mandi kolam sama2 dia pasal rifqi eczema..skin dia sensetif dengan klorin tinggi :))


sebelum checkout kita snap snap duluuu~ gegadis that day..
me dilajip, ika (akoy), pika (kucai), sikecik una (deyachoper), bie (lan), shila (afiq) & deya (choper)


Lepas dah check out kita singgah jalan-jalan dekat melaka premium outlet ( freeport outlet melaka ) and ofkosss rambang mata sebab sales kaw2 ...terima kasih encik asben sebab belanja ittew beli new cloths ..mihmih...mesti nak repeat lagi lepasni hee...





umor je tua perangai budak2 :DDD





lepas habis shopping dekat melaka premium outlet..macam tak lengkap kalau tak pergi jonker walk...yessszaa memang jammed terox la cerita diaa...sampai terpaksa parking dekat basement dataran pahlawan megamall tu..no choice...but nasib menyebelahi..turun2 je banyak parking hehhee cuma time kita nak balik tu berbondol2 kereta nak dapatkan parking haha..


sempat je mama lipki nihhh :p





datang jonker walk sebab nak makan cendol viral..
cendol durian ice cream..walauweii~
makan dah tak pandang kiri kanan dah :DD



short vacay sudah habis..lets back to work!

dari kiri, akoy iqi choper deya una bie lan awe manja apex afiq 
shila aza pulau jep ajip lipki me pika ika
bawah : acu lipki si ayob apen & kucaii

OK NEXT TRIP? ehhh :P
kbai